3 October Live in Concert: meedeinen met het Slavenkoor

3 October Live in Concert: meedeinen met het Slavenkoor

LEIDEN – De nieuwe traditie die vorig jaar werd gelanceerd, zet door: 3 October Live in Concert speelde zondagavond in de Stadsgehoorzaal het dak eraf. Want ja, dat kan ook prima met klassieke muziek.

Muzikaal cadeautje

Het concert werd vorig jaar in het leven geroepen vanwege het 130-jarig bestaan van de 3 October Vereeniging; een muzikaal cadeautje voor de Leidenaren. Toen regenden muzikant en toeschouwer op de Garenmarkt bijkans weg, maar daarvan was in de Stadsgehoorzaal zondag uiteraard geen sprake. De Leidenaren waren massaal op het concert afgekomen, veelal in roodwitte outfit. De sfeer zat er van tevoren al prima in.

Beetje proppen

Het was een beetje proppen; zoveel musici staan en zitten er zelden op het podium van de Stadsgehoorzaal. Aan de avond deden verschillende koren en orkesten mee, dus er werd ook behoorlijk vaak gewisseld van plek. Het studentenkoor en -orkest Collegium Musicum beet het spits af met een aantal stukken van Dvořák.

Retestrak

Het werk opende sprookjesachtig en spannend, om te eindigen in een muzikale explosie waarbij dirigent Jeppe Moulijn zijn musici tot nog meer expressie aanvuurde. Het technisch niveau van de studenten was verrassend; ze speelden -excusez le mot- retestrak. Het repertoire was misschien niet ontzettend herkenbaar of toegankelijk, maar wèl lekker.

Wegdromen bij Borodin

Dirigent Gilles Michels liet de zangers en zangeressen van het Collegium Musicum-koor tot grote hoogten stijgen met Four Songs for Sailors. Gedragen vierstemmige liederen wisselden af met uptempo. Daarna nam Jeppe Moulijn het stokje letterlijk weer over en liet de zaal wegdromen bij Polowetzer Dansen van Borodin… Tot het vuurwerk in het midden van het stuk natuurlijk.

Uitbundig Gloria

Na de pauze werd er groot gewisseld en zat het muziekgezelschap vol Leidse studenten Sempre Crescendo op het podium. Dirigent Guido Marchena kreeg de lachers direct op zijn hand toen hij met zijn rug naar de zaal ging staan: op de achterkant van zijn witte rokkostuum prijkten twee enorme Leidse sleutels. Marchena is een showman en dat heeft de zaal geweten ook. De muzikanten en nachtegalen van Sempre brachten een uitbundig Gloria van Puccini, waarmee ze bewezen dat kerkmuziek allesbehalve saai is.

A capella ABBA

Daarna trippelden de dames van het madrigaalkoor onder leiding van Luiza Dedisin de Bühne op. De dames leken wat verlegen, maar daar was verder niets van te horen toen zij drie nummers van ABBA brachten in een a capella-uitvoering. Van de bijna feilloze uitvoering van Voulez-vous zou je gewoon gaan dansen. Daarmee lieten de dames horen dat ze voor méér dan barokmuziek in de wieg zijn gelegd.

Spookmuziek

Zoals eerder gemeld, Marchena is een showman. Voor het volgende stuk greep hij de microfoon, om de zaal in sneltreinvaart muziekcollege te geven over de Danse Macabre, het bekendste werk van Saint-Saëns. Iedereen kent de muziek waarschijnlijk wel van het spookhuis in de Efteling, maar waar gáát het eigenlijk over? Wat is het verhaal? Met veel humor introduceerde hij de violist Edmond Fokker van Crayenstein, die de vioolsolo van De Dood op zich nam. Met stevige stagepresence, charisma en kolderieke muzikantengrapjes had hij de zaal direct in zijn zak. Sempre Crescendo’s uitvoering van de Danse Macabre was expressief en theatraal, bijna magisch.

De ultieme meedeiner

Aan alles komt een eind. 3 October Live in Concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle musici en alle koorleden, met de ultieme meezinger en meedeiner; het Slavenkoor uit Nabucco van Verdi. Het publiek zong uit volle borst mee, dankzij de Italiaanse tekst op de achterkant van het programma. Toen was het ècht afgelopen. Als toegift had dat Slavenkoor best nog een keer gekund, zo lekker zat de sfeer erin.

Volgend jaar weer

3 October Live in Concert is here to stay. Een mooi begin van Leidens Ontzet en een prachtige mogelijkheid om te ontdekken hoeveel muzikaal talent er eigenlijk in ons stadje zit. Volgend jaar weer? Volgend jaar weer!

Foto’s: J2TV

reacties