Naturalis in afwachting van Trix

Naturalis in afwachting van Trix

LEIDEN – We kunnen beginnen met aftellen: nog maar een paar nachtjes slapen tot museum Naturalis de langverwachte T-Rex kan verwelkomen. Sinds de ‘Tientje Voor T-Rex’-actie met positief resultaat werd afgesloten, wordt er hard gewerkt aan de komst van het enorme skelet. Dat is namelijk zo enorm, dat er een complete nieuwe vleugel aan het museum gebouwd moet worden.

De Tyrannosaurus Rex. Wie kent hem niet! Eén van de grootste landdieren die ooit geleefd heeft, een vleeseter die miljoenen jaren geleden rondstapte op onze aarde, een angstaanjagende legende die zijn sporen heeft verdiend in talloze films. Het begon allemaal met de vondst van een skelet in Montana, VS, in september 2013. Het skelet bleek van een Tyrannosaurus Rex te zijn en bleek ook nog eens in opperbeste conditie te verkeren. Daarnaast is ze (het is een ze) ook nog eens één van de langste en meest complete skeletten ooit gevonden. Daarnaast is ze de dertig gepasseerd, dus ze is ook één van de oudste skeletten ooit. Ze werd toevallig gevonden door een Nederlandse vrouw die al jaren in Montana woont. Naturalis viel met de neus in de boter. Maar ja, hoe haal je zo’n grande dame naar Nederland..?

T-Rex: Koningin der Dino’s

Het verhaal van de vondst en de plannen van Naturalis verspreidden zich als een lopend vuurtje. Al snel na de opgraving ontving Naturalis de eerste donaties voor de T-Rex. In vliegende vaart werd de campagne ‘Tientje voor T-Rex’ uit de grond gestampt, en met succes. De commercial waarin Freek Vonk de hoofdrol speelt en Jochem Myjer zijn stem leent, werd in april 2014 bekroond met de Nickelodeon Grote Reclame Prijs. Ruim 23.000 mensen doneerden één of meerdere tientjes, en met hulp van gemeente Leiden werd de magische grens van 5 miljoen euro bereikt. In december 2014 had Naturalis het geld bij elkaar om Trix naar Nederland te halen.

Trix? Ja, Trix. Het skelet mag met recht ‘Koningin der dino’s’ genoemd worden, daarnaast is ze de enige T-Rex in Europa. Bij zo’n status hoort een koninklijke naam. Naturalis luisterde naar de suggesties van de bezoekers en gaf de T-Rex uiteindelijk de naam Trix. Met een knipoog naar onze koningin-moeder, uiteraard.

Kaartverkoop gestart

Naturalis is bijna klaar voor de komst van Trix. Ze zal eerst te bewonderen zijn in het entreegebouw van het museum, daarna verhuist ze naar de Dinosauriërszaal die nog in de steigers staat. De kaartverkoop is gestart, onthullingsevenementen worden gepland, verschillende partijen varen mee op de T-Rex-koorts. In september wordt werkelijk alles uit de kast getrokken…
Want Trix komt thuis.

Foto: Naturalis

reacties