Nieuw Kijkhuis wordt plek waar je wílt zijn

Nieuw Kijkhuis wordt plek waar je wílt zijn

LEIDEN – Woensdag tekenden Gideon Boer en Govert de Kok van Bioscopen Leiden samen met wethouder Paul Laudy het koopcontract voor de grond voor het nieuwe Kijkhuis aan de Lammermarkt. Een heugelijk moment, want de heren verheugen zich ontzettend op het nieuwe filmpaleis.

Govert de Kok: “Het Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg is prima, zeker qua sfeer. Maar we zijn niet zo zichtbaar voor nieuwe bezoekers. Het nieuwe Kijkhuis zit straks in het Cultuurkwartier, tussen onze culturele vrienden, met wie ook weer mooie samenwerkingen kunnen ontstaan. Kijkhuisfilms zijn populair, en met meer zalen kunnen we diverser programmeren met meer aanvangstijden en zo een groter publiek bereiken. En dat verdient Leiden.” 

Het is nog niet duidelijk hoe het nieuwe Kijkhuis er straks gaat uitzien. Er doen mooie impressies de ronde, maar concrete tekeningen liggen er nog niet. “We gaan wel rekening houden met de stijl, zodat het historisch straatbeeld niet teveel wordt aangepast. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gevel er over twintig jaar gedateerd uitziet.” Wat wel zeker is, is dat het nieuwe Kijkhuis dezelfde sfeer moet uitstralen als het huidige Kijkhuis. “Hoe we die intimiteit gaan behouden? Goede vraag. Er komen vijf zalen, maar het hoeft niet gróót allemaal. Er komt een café in het gebouw, en een restaurant waar je duurzaam kunt eten, met veel kunst aan de muren. En als er dan ook een film draait die je wilt zien, is je avondje uit compleet. Het moet een plek worden waar mensen naartoe willen.”

Eerste film in 2019

Wanneer we van de eerste film in het nieuwe Kijkhuis kunnen genieten, is nog even onduidelijk. “Het hangt een beetje af van de verbouwing van de Lakenhal”, vertelt Govert. “De gekochte grond wordt midden 2018 opgeleverd. Ik verwacht dat we ergens in 2019 de eerste film kunnen gaan zien. Ik zou het natuurlijk eerder willen, maar… Alles wat goed is, komt snel, alles wat beter is, duurt wat langer!”

Foto: JP

reacties