Facebookpoëet René Oskam presenteert tweede dichtbundel

Facebookpoëet René Oskam presenteert tweede dichtbundel

LEIDEN – De op een ouderwetse typemachine getikte rijmende mijmeringen zijn een hit op Facebook en daarbuiten. Woensdag presenteert René Oskam zijn tweede bundel in galerie Leidse Lente.

Woordenkunstenaar

Misschien zegt zijn naam of zijn gezicht je niet 1-2-3 iets, maar zijn gedichten waarschijnlijk wel. Eenvoudige bespiegelingen, vloeiend lopende zinnen, grappig gevonden rijmwoorden en altijd een onverwachte twist. René Oskam is een woordenkunstenaar pur sang. De Metro noemde hem zelfs ‘Facebookpoëet’.

Toeval

De Leidenaar is bijna 30 en geboren in Linschoten. Hij kwam voor zijn studie naar Leiden en is er nooit meer weggegaan. Hij was nooit van plan om dichter te worden, schrijft hij op zijn website, daar begon hij pas vijf jaar geleden mee. Eigenlijk door toeval omdat hij een dichter ontmoette die hem ertoe aanzette zijn eigen rijmende woorden te gaan schrijven.

Facebook

En daar is hij, gelukkig voor ons, nooit meer mee opgehouden. Bijna dagelijks publiceert hij ene gedicht op zijn Facebookpagina. En altijd in dezelfde stijl. Hij tikt het gedicht op een ouderwetse typemachine en maakt daar een foto van:

 

 

 

 

 

 

Bundellancering

In juli 2016 kwam Oskams eerste bundel uit, ‘Zwemles in een Zee van Tijd’. Die liep als een tierelier. In augustus waagde hij de sprong: hij zegde zijn baan op en sloeg fulltime aan het dichten. Woensdagavond presenteert hij zijn tweede geesteskindje in Galerie Leidse Lente. Hoe de dichtbundel heet, verklapt hij nog niet. Iedereen is van harte welkom, en niet alleen om te toosten op zijn boek, maar ook op zijn verjaardag; tijdens de bundellancering viert hij ook meteen de grote 3-0.

Binnenkort op Leiden.Tv een reportage over de bundellancering.

Foto: www.reneoskam.nl

reacties