Illegaal vuurwerk: de jacht is geopend

Illegaal vuurwerk: de jacht is geopend

REGIO – Het lijkt nog ver weg, maar de jaarwisseling nadert met rasse schreden. En dat betekent dat de jaarlijkse jacht op illegaal vuurwerk weer is geopend.

Spontaan ontploffen

Vuurwerk is gevaarlijk, maar illegaal vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn. Onder verboden vuurwerk vallen onder andere lawinepijlen, strijkers, vlinders en mortierbommen. Aan vuurwerk zijn sowieso strikte regels verbonden en dat is niet voor niks, maar illegaal vuurwerk is meestal veel zwaarder dan toegestaan en kan zelfs spontaan ontbranden en ontploffen. Niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je omgeving.

Extra alert

Daarom zet de politie ieder jaar ook groot in tijdens de jacht op illegaal vuurwerk. Het laatste kwartaal is de landelijke politie extra alert op vrachten vanuit het buitenland. Ook worden officiële verkooppunten gecontroleerd. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur; voortijdig afsteken is uit den boze; je krijgt minimaal een proces-verbaal aan je broek. Wanneer je een vuurwerkbom in elkaar geknutseld hebt, ben je helemaal de pineut. Sinds 2011 kun je vele, vele uren taakstraf krijgen èn verschijnt dit vergrijp op je strafblad.

Meld het

Ken je iemand die handelt in zwaar vuurwerk? Of die illegaal vuurwerk heeft opgeslagen? Meld het. Bel met 0900-8844 of meld anoniem via 0800-7000. Heb je vragen over wat wel en wat niet mag wat betreft vuurwerk, kijk dan hier.

Foto: Archief J2TV / Politie Leiden Zuid

reacties