50 jaar homobeweging in Leiden: dat verdient een feestje

50 jaar homobeweging in Leiden: dat verdient een feestje

LEIDEN – Donderdag wordt het 50-jarig bestaan van de homobeweging in Leiden gevierd, in het stadhuis maar ook tijdens de dies natalis van de Universeit Leiden. Het COC roept allen die de dies-viering in de Pieterskerk bijwonen, op om roze of regenboogkleuren aan te trekken.

Veranderingen in de jaren ’60

Op 8 februari 1968 richtten vier studenten de dies natalis van de Univeristeit Leiden de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit op. Hoewel de jaren ’60 veel veranderingen met zich meebrachten, lange haren, werkende vrouwen en anticonceptie en wat dies meer zij, bleef het voor de gay benauwd. Om van LHBTI+ maar helemaal te zwijgen. Je moest echt lef hebben om voor je geaardheid uit te komen.

Lef

Op de verjaardag van de Universiteit Leiden, 8 februari 1968, hadden vier studenten dat lef. Paul de Leeuw, Jan van Nakerken, Leo de Ridder en Jos Westerdijk hadden zo tabak van de koers van het landelijke COC, namelijk behoudend en keurig, dat ze de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit oprichtten.

Seksuele discriminatie

De studentenhomobeweging werd een georganiseerde community die zich verzetten tegen seksuele discriminatie. In de wet stond toentertijd bijvoorbeeld dat je minimaal 16 jaar moest zijn om seks te hebben, maar voor gay personen was die grens 21 jaar. Daar werden gay mannen ook echt voor gearresteerd en het kwam op je strafblad. Zeg dan maar dag met je handje tegen een goede baan.

Eigen COC-afdeling

Dankzij de felle protesten van de landelijke Studentenfederatie voor Homoseksualiteit, waarbij de Leidse studentenwerkgroep was aangesloten, werd die wet in 1971 geschrapt. Daarna stopte de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit ermee. De gaybeweging in Leiden bleef bestaan, maar pas sinds 1999 heeft Leiden een eigen COC-afdeling.

Regenboogvlag

Komende donderdag, op de dies natalis van de Universiteit Leiden, zal de regenboogvlag zal wapperen aan het Academiegebouw. Hopelijk wordt het 50-jarig jubileum ook zichtbaar tijdens de dies natalis-viering in de Pieterskerk: COC Leiden roept alle Leidse studenten, medewerkers en alumni, afijn, iedereen die in de Pieterskerk aanwezig zijn en die LHBTI+ zijn of solidair zijn, op om tijdens de viering in roze kleding of in regenboogkleuren te verschijnen.

Foto: Archief J2TV

reacties