Featured Video Play Icon

Aad van der Luit (71) overleden

LEIDEN –  Raadslid, columnist en sportliefhebber Aad van der Luit is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij laat een vrouw en een zoon achter.

Adam Pieter van der Luit, werd geboren op 13 september 1945. Hij kwam ter wereld in ‘zijn’ Leiden, al wist hij dat toen nog niet. Iedereen kent Van der Luit als een warme persoonlijkheid, een familieman ook. Maar dat kreeg hij niet van huis uit mee. Zijn jeugd kenmerkte zich door de strenge invloed van zijn vader.

Hij ontvlucht het ouderlijk huis en vindt zijn geluk in Leiden, samen met zijn vrouw Marjo. Aad is 24 als hij zijn eigen sportschool opent. Hij is daarna initiatiefnemer, oprichter of mede-oprichter van vele verschillende sportclubs in de Leidse regio. Sport blijft zijn hele leven lang een belangrijke rol spelen. Hij werd directeur van het gemeentelijk Sportbedrijf. Als hij daar in 2005 weggaat, krijgt hij bij zijn afscheid de erepenning van de gemeente Leiden uitgereikt.

Organisator

Grote bekendheid geniet Van der Luit als organisator van de Leidse Lakenfeesten. Hij is de drijvende kracht achter de drukbezochte Peurbakkentocht en de Dragonboatraces. Als hij in 2010 de organisatie uit handen geeft, is dat wel even vreemd voor hem.

Van der Luit is ook al heel lang politiek actief. Hij is raadslid voor D66, waarvoor hij ook de sportwoordvoerder is. Aad is een graag geziene gast. Stadsgenoot Jochem Myjer vereeuwigt hem in 2013 in de videoclip ‘Lalala Leiden’ en geeft hem een bijnaam.

Gezondheidsproblemen

Met de jaren komen de gebreken en hij krijgt last van zijn gezondheid. Hij overleeft meerdere hartaanvallen, waarvoor hij ook onder het mes ging. De laatste keer was in 2006.

Uiteindelijk laat zijn hart hem definitief in de steek. Aad van der Luit overlijdt op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Foto: Archief J2TV

reacties