45 aanhoudingen tijdens viering Leidens Ontzet 2017

45 aanhoudingen tijdens viering Leidens Ontzet 2017

LEIDEN – Het Feest der Feesten zit er weer op. Tijd om de balans op te maken: 45 mensen werden gearresteerd, er waren geen grote ongeregeldheden en kleine incidenten werden in de kiem gesmoord.

2 oktober verliep volgens de politie redelijk ordentelijk. Op een aantal geweldsincidenten in combinatie met drank en drugs na is de avond geslaagd te noemen. Er zijn die avond 25 mensen aangehouden. De meesten daarvan voor het niet opvolgen van een bevel, belediging of baldadigheid. Via de horecaondernemers en kermisexploitanten kreeg de politie tips binnen dat er vals geld in omloop was. Rond half 12 ’s nachts kon de politie op de Molenwerf een 29-jarige Oegstgeestenaar oppakken die vals geld aanbood.

Twee personen werden aangehouden na geweld te hebben gebruikt tegen agenten. Daarbij werd één diender gebeten door de verdachte en een ander geslagen. Verder werd iemand aangehouden voor een geweldzaak op de brug bij de Singel in de buurt van de beestenmarkt. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis.

Dak af Jûh

Vooraf had vooral de buurt wat zorgen, maar het nieuwe evenement Dak Af Jûh is goed verlopen. In allerijl moest het dansfeest verplaatst worden naar de Kaasmarkt nadat bleek dat de beoogde locatie, de parkeergarage van de Hoogvliet, niet door kon gaan. Maar in totaal hebben 2000 mensen hier een leuke avond gehad. Tijdens het feest is één aanhouding verricht. Iemand probeerde er drugs te verkopen.

Aanhoudingen 3 oktober

Op 3 oktober waren er een stuk minder feestgangers op de been, vertelt de woordvoerder van de Politie aan Leiden.TV. Er zijn 20 aanhoudingen verricht, waarvan acht personen na een bekeuring hun weg weer mochten vervolgen. Het ging voornamelijk om geweldsincidenten, gevechten, openbare dronkenschap, drugs en belediging. “Maar geen grote ongeregeldheden of heftige vechtpartijen”, vertelt de woordvoerder. “Incidenten werden in de kiem gesmoord.” De politie heeft, net als vorig jaar, extra ingezet op zakkenrollers. Dit werkt: er zijn weinig aangiftes van zakkenrollers binnengekomen.

Eén van die aanhoudingen betrof een verdachte van beroving op het Noordeinde. Daar werd, onder bedreiging van een steekvoorwerp, een fiets meegenomen. Gelukkig waren er agenten waren in de buurt en kon het slachtoffer hen op de dader afsturen, die direct werd aangehouden.

Foto: Archief J2TV

reacties