Actie van Moskeeënplatform: verbinding door bloeddonatie

Actie van Moskeeënplatform: verbinding door bloeddonatie

LEIDEN – Een niet-alledaagse actie van Moskeeënplatform Leiden: vrijdagmiddag kun je je bij één van de drie Leidse Islamitische gebedshuizen opgeven als nieuwe bloeddonor. Een actie die is gericht op verbinding.

Samenwerkingsverband

Wat symboliseert verbinding beter dan je bloed geven wanneer een ander dat nodig heeft, ongeacht kleur, geloof of sekse? Een goede vraag van het Moskeeënplatform Leiden, het samenwerkingsverband tussen de drie Leidse moskeeën  Alhijra, ISN Mimar Sinan en het Islamitisch Centrum Imam Malik. “Deze actie, waarbij we zoveel mogelijk nieuwe bloeddonoren willen werven voor Sanquin Bloedbank, past in de korte traditie van het Moskeeënplatform”, vertelt Abdel Bouzzit, bedenker van de actie.

Religieuze plicht

“Aan de ene kant hebben wij de religieuze plicht onze moskeeën open te stellen voor gelovigen, aan de andere kant bestaat de maatschappelijke verplichting om er voor de medemens te zijn, en zoveel mogelijk voor de samenleving te betekenen. Vroeger hebben we al acties gehad voor de Voedselbank, ditmaal kozen we voor het werven van bloeddonoren.”

“Wat kan er nu meer verbindend zijn dat je eigen bloed geven aan een ander die het broodnodig heeft?”, zegt Abdel Bouzzit. “Ongeacht of je de persoon kent of niet, ongeacht kleur, sekse of geloof. We hebben allemaal hetzelfde bloed.”

Podium voor positieve geluiden

“We leven in een tijd van polarisatie”, gaat Abdel verder. “Een schimmige, gure, harde maatschappij. Het lijkt alsof alles negatief is, maar we willen juist de positieve geluiden een podium geven. Want de groep van mensen die op zoek is naar verbinding is nog altijd groter dan de negatieve groep. In de toekomst willen we veel meer van dit soort acties organiseren, vóór verbinding, tegen polarisatie.”

Wandel maar binnen

Iedereen die bloeddonor wil worden en mee wil doen aan de actie, kan vrijdagmiddag vanaf half twee binnenwandelen in de drie moskeeën van het Moskeeënplatform Leiden. Daar zullen medewerkers van Sanquin Bloedbank je welkom heten, vragen stellen en op termijn uitnodigen voor een eerste afname.

Foto: J2TV / Francis Joanna Onderwater

 

reacties