Wervelende afscheidsshow voor Bart van Mossel in Leidse Schouwburg

Wervelende afscheidsshow voor Bart van Mossel in Leidse Schouwburg

LEIDEN – Bart van Mossel nam maandagavond afscheid als artistiek directeur van de Leidse schouwburg en Stadsgehoorzaal. Menig grote ster van het Nederlands theater greep deze kans aan om Bart hartelijk te bedanken.

Gastvrijheid

Maandagavond is over het algemeen een theatervrije dag, vandaar dat vele artiesten gehoor konden geven aan de oproep deel te nemen aan de afscheidsavond voor Bart van Mossel. De sterren roemden allemaal stuk voor stuk Barts gastvrijheid en warme persoonlijkheid.

Wervelende show

Een paar honderd genodigden namen plaats in de oudste -en volgens vele ook mooiste- schouwburg van het land. Menno Bentveld presenteerde een wervelende show waarin speeches en optredens elkaar in rap tempo afwisselden. Alle artiesten lagen Bart zeer na aan het hart.

De Koperen Koekeroe

De getalenteerde tieners van het Jeugdtheaterhuis openden de avond met flashy zang en dans, Herman Finkers slingerde zijn leukste grappen nog één keer de zaal in, Jochem Myjer haalde herinneringen op aan zijn begintijd als komiek en vertelde op zijn bekende guitige manier hoe Bart daarin een grote rol speelde. Ook riep hij een prijs in het leven voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Leidse theater landschap: de Koperen Koekeroe. De eerste overhandigde hij uiteraard aan Van Mossel.

Hilarische act

Topacteur Bram van der Vlugt droeg het verhaal ‘De Binocle’ van Louis Couperus op fenomenale wijze voor. Aanstormend cabarettalent Elke Vierveijzer zong met ontroerend zuivere stem twee liedjes van Barts vriend Maarten van Roozendaal, die enkele jaren geleden overleed. De avond werd afgesloten door een hilarische act van De Wereldband; grappen en grollen op zoveel mogelijk instrumenten. Bart lachte zich slap, en de zaal met hem.

Illuster rijtje videoboodschappen

Tussendoor waren er speeches van Frieke Hurkmans, directeur van de Pieterskerk, en Erna Kortlang van de Raad van Commissarissen. Verder waren er videoboodschappen van een illuster rijtje: Youp van ’t Hek, Harry Sacksioni, Paul van Vliet, Armin van Buuren, Stef Bos en burgemeester Lenferink. Zij allen waren niet in de gelegenheid om naar de schouwburg te komen, maar wilden Bart wel graag bedanken voor alles wat hij voor hen betekend heeft.

Gouden Speld

Loco-burgemeester Robert Strijk was wel aanwezig en pinde hem de Gouden Speld op, een gebaar van waardering van de gemeente Leiden voor zijn verdiensten voor de stad. “Maar ik heb al een Zilveren Speld…”, zei Van Mossel verbouwereerd. Tijdens zijn eindspeech werd duidelijk hoezeer hij van zijn 18 jaar als artistiek directeur genoten heeft, maar dat hij zich ook verheugt op de volgende fase, waarin hij parttime als fondsenwerver en projectontwikkelaar verbonden blijft aan de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal.

 

Foto’s: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties