Alle kids in Leidse regio nu toegang tot jodiumpillen

Alle kids in Leidse regio nu toegang tot jodiumpillen

REGIO – Ook Leiderdorp heeft de jodiumpillen in de bus gekregen. Daarmee hebben nu alle kinderen tot 18 jaar in de Leidse regio toegang tot pillen die hen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een kernramp kan vrijkomen.

Straal van 100 kilometer

Leiderdorp was de laatste gemeente die de jodiumpillen nog moesten ontvangen. Alle kinderen in de Leidse regio hebben nu toegang tot jodiumpillen voor het geval er zich een ongeluk in een kerncentrale mocht voordoen. Deze kans is overigens niet zo ontzettend groot; de eerste kerncentrales die je tegenkomt binnen een straal van 100 kilometer staat in Borssele en in het Belgische Doel.

Veiligheidsvoorschriften

De kans dat er daadwerkelijk een ongeval plaatsvindt in één van de kerncentrales, uitzonderlijk klein door de strenge veiligheidsvoorschriften. Maar toch, je kunt het maar beter voor zijn. De pillen worden dus niet uitgedeeld omdat er een dreigende kernramp in de lucht hangt, maar puur uit voorzorg. Onze buurlanden hebben ze overigens al een tijdje in huis.

Schildklier

De tabletten beschermen tegen radioactief jodium dat kan vrijkomen bij een kernramp. Radioactief jodium is één van de radioactieve stoffen die grote schade kunnen toebrengen aan je lijf en gezondheid. Wanneer je het inademt, wordt het opgenomen door je schildklier. Na langere tijd kun je daar schildklierkanker van krijgen. Door het slikken van de jodiumpillen, goede jodium dus, is er in de schildklier geen ruimte meer voor het slechte jodium. En dus plas je het radioactieve spul gewoon uit.

Kinderen zijn risicogroep

Maar let op: de uitgedeelde jodiumpillen zijn alleen voor kinderen bedoeld. De afgelopen weken kregen dan ook alleen huishoudens met kinderen het doosje jodiumtabletten in de brievenbus, afkomstig van de overheid. Het risico op schildklierkanker is het grootst bij baby’s, kinderen en bij ongeboren kinderen, omdat hun schildkliertje nog niet volgroeid is.

Boven de veertig

Volwassenen hebben een evenzo volwassen schildklier, waardoor het risico op schildklierkanker door radioactieve jodium kleiner is.  Daarnaast zijn de pillen helemaal niet gezond voor mensen boven de veertig: hun schildklier gaat er alleen maar trager van werken. Niet handig.

Zwangere dames

De overheid kan natuurlijk niet ruiken of je zwanger bent, dus dames in blijde verwachting krijgen geen pillen opgestuurd. Je kunt ze het beste zelf even halen bij de apotheek voor een zacht prijsje.

Foto: J2TV

reacties