‘Als Undercover in Nederland niet rectificeert, gaan we naar de rechter’

‘Als Undercover in Nederland niet rectificeert, gaan we naar de rechter’

LEIDEN – Islamitisch Centrum Imam Malik heeft tot op heden nog geen antwoord ontvangen van Undercover in Nederland op hun dringende brief waarin zij rectificatie eisen.

Ten onrechte

Het bestuur van de moskee in Leiden-Noord eist rectificatie van de programmamakers. In de uitzending van het onderzoeksprogramma van Alberto Stegeman op SBS6 over het illegaal afsluiten van religieuze huwelijken werd de moskee in Leiden-Noord ten onrechte getoond.

Abdelhamid Bouzzit van het Imam Malik Islamitisch Centrum zegt resoluut: “Wij hebben niets te maken met illegaal afgesloten religieuze huwelijken. We hebben de programmamakers een brief gestuurd waarin we hen sommeren te rectificeren. Tot nu hebben ze daar nog niet op gereageerd. Als we niets van hen horen, stappen we zeker naar de rechter.”

 ‘Haatpaleis’

Imam Malik wil hoe dan ook gerechtigheid. Het bestuur verklaarde eerder dat zij zich juist te verzetten tegen dit soort huwelijken en vind het afsluiten van dergelijke verbindingen ‘wettelijk en islamitisch onjuist’. “We hebben de gevolgen van het programma direct gemerkt”, zegt Bouzzit. “Al tijdens de uitzending stroomden de berichten binnen. Sommige mensen maakten zich zorgen en vroegen of dit echt in onze moskee gebeurt. Daarnaast kregen mensen in onze omgeving kregen berichten met woorden als ‘haatpaleis’ erin. Dus we laten het er niet bij zitten.”

Luiheid

Blijft de vraag waarom de moskee in Leiden-Noord werd gebruikt ter illustratie van een onderzoek naar illegaal gesloten religieuze huwelijken. Voor Bouzzit blijft het gissen. “In het programma ging het over een moskee in Almere. Ook kwam Machteld Zee aan het woord, en zij is verbonden aan de universiteit Leiden. Zij laat zich vaker in de pers negatief uit over de islam, een beetje zwartmakerij van mevrouw Zee. Dat beelden van onze moskee zijn gebruikt lijkt luiheid. Alsof de filmcrew toch al in Leiden was en geen zin had om naar Almere te rijden.”

Maatschappelijk debat

Eerder lieten de makers van Undercover in Nederland al weten dat een rectificatie er niet in zit. Wel staat te lezen op de website van het programma: “Om elk misverstand te voorkomen, benadrukken wij dat uit de uitzending blijkt dat wij geen bewijs hebben gevonden dat daar polygame huwelijken konden worden gesloten zoals in de Al Raza Moskee in Almere” en “Wij zijn verheugd met het maatschappelijk debat over polygame huwelijken naar aanleiding van de uitzending.”

Foto: J2TV / Francis Onderwater

reacties