Alvast nadenken over de volgende Lintjesregen

Alvast nadenken over de volgende Lintjesregen

REGIO – Lintjesregen 2017 is koud achter de rug, of er moet alweer worden nagedacht over Lintjesregen 2018. Wie verdient er een koninklijke decoratie volgend jaar? Jij mag het zeggen.

Tijdrovende klus

Uitzoeken of iemand wel ècht een lintje verdient, is best een tijdrovende klus. De gemeente Leiderdorp wil daarom ook zo vroeg mogelijk beginnen met het proces. Kent je iemand die u in het zonnetje wilt zetten en die een Koninklijke Onderscheiding verdient tijdens de Lintjesregen 2018, dan kun je dit vanaf nu aan de burgemeester van Leiderdorp voorleggen.

Iemand voordragen

Iemand voordragen kun je digitaal doen, op de officiële lintjeswebsite. Dit kan tot 17 juli. Let wel even op dat je het formulier volledig invult en alle noodzakelijke bijlagen meestuurt, anders heeft de aanvraag niet zoveel zin. Het is trouwens niet de bedoeling dat de persoon in kwestie van de voordracht weet, maar dat spreekt voor zich.

Lange reis

Goed, dan heb je een voordracht ingeleverd, en dan? Dan maakt je voordracht een lange reis. De burgemeester stuurt het voorstel, met haar advies, naar de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. De Commissaris stuurt vervolgens het voorstel, ook weer met zijn advies, naar het landelijk Kapittel voor de Civiele Orden. Het Kapittel op zijn beurt adviseert de desbetreffende minister. Deze stelt een ontwerp Koninklijk Besluit op om de voorgestelde Koninklijke Onderscheiding toe te kennen. De onderscheiding wordt ten slotte bij Koninklijk Besluit van Zijne Majesteit de Koning toegekend.

Je ziet, om een voordracht rond te krijgen, zijn die tien maanden ook echt wel nodig!

Foto: Archief J2TV

reacties