Featured Video Play Icon

Anti-Zwarte Pieten-protest nauwelijks merkbaar tijdens intocht

LEIDEN – De intocht van Sinterklaas is zonder ongeregeldheden verlopen. Pakjesboot 071 kwam op de route slechts één spandoek tegen. Wel loopt er heel veel politie rond in de binnenstad.

Spandoek op brug

Het overgrote deel van de Pieten is gewoon donker geschminkt; er wandelt een enkele roetveegpiet tussen. Langs de vaarroute staan blije kinderen rijendik te zwaaien en te roepen. De sfeer zit er goed in. Over de verwoede discussie wordt onderling met geen woord gerept, ook niet door de politie te water die meevaart.

Ook niet wanneer de colonne boten een spandoek tegenkomt, dat op de brug tussen de Chruchilllaan en de Dr Lelylaan is gehangen: “Zwarte Piet Niet”. De enkele actievoerders maken boze gebaren, maar de Pieten en de Sint zwaaien naar hen.

Geen demonstraties aangemeld

Eerder deze week liet de gemeente weten aan Leiden.TV dat er vooralsnog geen demonstraties aangemeld waren bij de gemeente. Daarom waren er geen demonstratievakken aangewezen. Op zaterdag zelf heeft de gemeente alsnog plekken aangewezen voor mogelijke demonstraties. Om eventuele confrontaties voor te zijn, heeft de politie veel agenten ingezet voor de rondrit van de Sint door de binnenstad.

reacties