Ongesigneerde aquarellen in Volkenkunde blijken Japanse topstukken

Ongesigneerde aquarellen in Volkenkunde blijken Japanse topstukken

LEIDEN – Museum Volkenkunde én Japan zijn in rep en roer: het Leidse museum blijkt al jaren zes Japanse meesterwerken in de collectie te hebben. En ze wisten van niets, tot nu.

Ongesigneerde aquarellen

Zes schilderingen van Museum Volkenkunde blijken te zijn gemaakt door de wereldberoemde Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai. De aquarellen waren niet gesigneerd, dus niemand had enig idee dat de maker van de set de nationale tros van Japan was. De prenten komen uit de Japanverzameling van de arts Philipp Franz von Siebold. Siebold had jaren in Nagasaki gewerkt en ging daarna in Leiden wonen. Hij bleef stapelgek op Japan en was fervent verzamelaar van Japanse kunst en objecten. Hij kreeg de ongesigneerde aquarelprenten cadeau van Hokusai. Niemand, en Hokusai zelf ook niet, hadden kunnen vermoeden dat de kunstenaar later lager then life zou worden in Japan.

Handgeschreven notities

Dr. Matthi Forrer, Japanonderzoeker bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, deed onderzoek naar de mysterieuze schilderijen en stuitte in het Siebold Archief in Burg Brandenstein op handgeschreven notities van Philipp Franz von Siebold, waaruit duidelijk blijkt dat Hokusai de schepper was van de zes meesterwerken. Toen Dr. Forrer dit nieuws bekend maakte tijdens een presentatie in Nagasaki, stond de kunstwereld van Japan op z’n kop. Verschillende landelijke televisiezenders leggen verslag en het nieuws siert de voorpagina’s van vrijwel alle nationale kranten. Overigens gaat het om vijf orginelen en één kopie; de zesde is verloren gegaan nadat deze gekopieerd was voor een lithografie in Siebolds boek Nippon.

“We zijn er net pas achter”, zegt Mick Groeneveld, PR-man van Volkenkunde. “Deze ontdekking is vooral bijzonder omdat er zo weinig werk van Hokusai is. In Japan is hij een erg grote naam, zo’n beetje de nationale trots. Er is nu veel vraag naar de schilderingen, dus we zijn aan het bekijken hoe we ze tentoon gaan stellen. Er is in ieder geval genoeg ruimte voor in het museum.”

Nog even geduld dus.

Foto: PR

reacties