Archeologische opgravingen: toen Leiderdorp nog Leithon was

Archeologische opgravingen: toen Leiderdorp nog Leithon was

LEIDERDORP – Donderdag presenteerden UvA-archeologen de resultaten van de opgraving van een woonplaats uit de tijd dat Leiderdorp nog Leithon heette.

Huisjes aan de rivier

Tijdens de nieuwbouw rond tennispark De Munnik stuitten archeologen in 2013 op meer dan 200.000 vondsten. Deze schatten zijn honderden jaren geleden als afval in het riviertje gegooid. Juist dit ‘afval’ vertelt de verhalen van het rijtje huizen dat in 600-850 na Chr. aan een riviertje heeft gestaan. Toen heette Leiderdorp nog Leithon. Deze naam wordt voor het eerst genoemd rond het jaar 900, maar is waarschijnlijk ouder.

Waardevol afval

De archeologen van de Universiteit van Amsterdam presenteerden hun onderzoeksresultaten in het rapport ‘Nieuw licht op Leithon’. Alleen de delen waar woningen zouden komen, zijn uitgegraven. De overige delen zijn in de nieuwe wijk ingepast en worden een archeologisch rijksmonument. Het kan dus zomaar zijn dat de bodem vol ligt met nog meer waardevol afval.

Kleibodem

In het met hout beschoeide riviertje zijn meer dan 200.000 vondsten verzameld. Bijzonder zijn de houten voorwerpen, leren schoenen, benen kammen en stukken touw; materialen die alleen onder gunstige bodemomstandigheden bewaard blijven. De kleibodem van Leiderdorp is hiervoor uitermate geschikt.

IJzer, botten, aardewerk

Ook de vondst van diverse ijzeren gereedschappen en wapens, bronzen, zilveren en gouden metalen sieraden en munten is opvallend. Verder zijn er duizenden aardewerkscherven en stukken natuursteen, verschillende donutvormige gewichten van weefgetouwen, scherven van drinkglazen en ijzerslakken verzameld. Het grootste deel van de vondsten bestaat uit dierenbotten, vooral runderen, varkens, schapen, geiten en paarden, maar ook vissen en enkele stukken walvisbot en menselijke botten.

Stormvloed of Vikingen…

Al deze vondsten samen vertellen ons over het dagelijks leven langs de oevers van het riviertje. Rond 840 kwam er plotseling een einde aan het gebruik van dit deel van Leithon. Waarom? Geen idee. Was het de stormvloed in 838, of een stel plunderende Vikingen? De bewoners zijn in ieder geval verhuisd naar de locatie van het huidige dorpscentrum. Hier lag een hoge oever van de Oude Rijn, waarop beter gewoond kon worden.

Foto: UvA

reacties