Architect Fons Verheijen koopt beeld van winnend kunstenaar BiL

Architect Fons Verheijen koopt beeld van winnend kunstenaar BiL

LEIDEN – Architect Fons Verheijen kocht op de openingsdag van Beelden in Leiden een op De Stijl geïnspireerd kunstwerk van Rein Verhoef. Verheijen en De Stijl horen bij elkaar: kijk maar eens naar zijn ontwerp voor het Achmeagebouw.

Metaal en steen

De openluchtexpositie Beelden in Leiden die de hele zomer te vinden is op de Hooglandse Kerkgracht, is dit jaar geïnspireerd op -hoe kan het ook anders- De Stijl. Kunstenaar Rein Verhoef ontving tijdens de opening de Frans de Witprijs, een onderscheiding voor het meest vernieuwende beeld van de tien jonge kunstenaars die deelnemen aan Beelden in Leiden. Dat hij de prijs dubbel en dwars verdiende, bleek uit het feit dat een werk van zijn hand direct gekocht werd door de bekende architect Fons Verheijen.

“Het beeld van Rein Verhoef sprak me meteen aan. Metaal dat door steen wordt vastgehouden. Ik heb thuis meer werk met metaal en steen, dus het past er mooi tussen. Het beeld blijft voorlopig nog in de galerie staan, daarna neem ik het mee naar huis.”

Werken aan een nieuwe maatschappij

Fons Verheijen is bekend van zijn ontwerp voor onder andere Naturalis, maar nog prominenter aanwezig in de stad is ‘zijn’ Achmeagebouw vlakbij het station. Het gebouw is heel herkenbaar door alle gekleurde vlakjes: net een Theo van Doesburg-schilderij. Fons was overduidelijk geïnspireerd door De Stijl toen hij aan de tekentafel zat.

“Ik ben opgeleid in de jaren ’70”, vertelt Verheijen. Er was toen een grote interesse voor het modernisme en het positivisme, het werken aan een nieuwe maatschappij, hetgeen tot uiting komt in De Stijl en de andere wereldwijde stromingen die daaruit voortvloeiden. Aan de hand van dat gedachtegoed ben ik als architect aan de slag gegaan.”

Ode aan De Stijl

Het Achmeagebouw toont als het toppunt van Verheijen’s interesse in De Stijl.  “Ik zocht een kleurrijke oplossing om het grijs en het beton van de omgeving te breken. Ik vond inspiratie in een schilderij van Van Doesburg.” En zo werd het Achmeagebouw een een ode aan de kunststroming, die 100 jaar geleden in Leiden begon.

Foto: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties