Featured Video Play Icon

Ars Aemula wint praalwagenwedstrijd 3 oktober-optocht

LEIDEN – Kunstvereniging Ars Aemula Naturae heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de praalwagenontwerpwedstrijd van de 3 October Vereeniging. Hun wagen zal écht gebouwd gaan worden en meerijden tijdens de Grote Optocht op 3 oktober.

Ledenvergadering

Het winnende ontwerp werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw. Ars Aemula Naturae liet I Love Leiden en Team Rembrandt achter zich. “Maar de punten lagen héél dicht bij elkaar”, zei juryvoorzitter wethouder Robert Strijk in zijn toelichting.

Geïnspireerd door Picasso

Janine Melai van kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae liet zich inspireren door de Parade, een wervelende dansvoorstelling met muziek van Satie en kostuums van Picasso, die precies honderd jaar geleden zijn première beleefde. De jury roemde de intelligentie van het ontwerp en met name het verhaal erachter. Deze praalwagen zal daadwerkelijk gebouwd worden en meerijden in de Grote Optocht op 3 oktober.

Janine Melai: “We zijn hier heel erg blij mee. We willen Ars nog eens flink op de kaart zetten. We kunnen nu aan iedere Leidenaar weer even vertellen dat Ars een heel oud Leids instituut is.”

Geen schilderende Rembrandt

Team Rembrandt ontwierp een praalwagen waarin Rembrandt tot leven komt en tijdens optocht staat te schilderen. Het team wil Leidens grote zoon meer en vaker in de spotlights zetten. De jury was onder de indruk van het ontwerp, maar vond dat de praalwagen iets minder paste in het thema van dit jaar, ‘Parade Royale’.

Koning en koningin

Voor I Love Leiden was dit de tweede keer ‘bijna’. Het ontwerp van Guido Marsman oogstte veel lof bij de jury èn het aanwezige publiek. Niet alleen de eenvoudige rood-witte praalwagen met twee grote tronen erop kon op bijval rekenen, vooral het plan erachter: in de aanloop naar 3 oktober zouden Leidenaren kunnen stemmen op hun favoriete koning en koningin. De winnaars zouden in rood-witte kostuums mee mogen rijden op de praalwagen, omgeven door rood-witte lakeien en hofnarren.

Juryvoorzitter Robert Strijk: “Gewoon volgend jaar weer meedoen, voor de derde keer! Jullie punten lagen ècht heel dicht bij de nummer één. I Love Leiden was echt een goede tweede!”

reacties