Atleten Leiden Atletiek doen goede zaken bij NK: 4 medailles én EK-ticket

Atleten Leiden Atletiek doen goede zaken bij NK: 4 medailles én EK-ticket

LEIDEN – Leiden Atletiek was goed vertegenwoordigd op het NK in Utrecht, afgelopen weekend. De inzet legde de atleten geen windeieren: de sporters die trainen bij de Leidse club mochten vier medailles mee naar huis nemen. Noah Schutte rende zelfs zijn EK-ticket binnen.

Goed vertegenwoordigd

Op sportpark Maarschalkerweerd werden van vrijdag tot en met zondag de Nederlandse atletiekkampioenschappen gehouden. Leiden Atletiek was daarbij goed vertegenwoordigd op vooral de looponderdelen. Noah Schutte won de 3000 meter steeple chase, Veerle Bakker behaalde zilver op datzelfde onderdeel, voor Tessa van Schagen en Mathijs Dirks was er brons op de 200 en 400 meter.

Startbewijs

Op basis van de startlijst wist Noah Schutte dat hij favoriet was voor de titel op de steeple chase, zeker toen zijn Portlandse trainingsmaatje Simon Grannetia zich afmeldde. Maar op een race met balken en waterbakken kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Er stond bovendien extra druk op het behalen van de titel, want met de internationale limiet op zak zou goud op het NK een startbewijs voor de Europese kampioenschappen opleveren. In een goed opgebouwde race nam Schutte dus geen grote risico’s en wist zijn naaste belagers in de slotronden af te schudden. Hij mag zich dus opmaken voor het EK begin augustus in Berlijn.

Blessure

Veerle Bakker zag haar voorbereiding op het baanseizoen gedwarsboomd door een blessure. Zo kon ze enkele weken terug pas haar eerste wedstrijden afwerken, net op tijd fit voor de kampioenschappen. In de beginfase van de race leek het podium wellicht nog buiten bereik, maar met een sterke slot wist ze op de koploopster na iedereen te passeren om tenslotte in een spannende sprint met haar zus Jasmijn het zilver veilig te stellen.

Tegenwind

Op de slotdag stonden er twee Leidse sprinters in de finale die elk brons behaalden. Toch was het ene brons het andere niet. Tessa van Schagen had als titelverdediger op meer gehoopt dan een derde plaats, maar Jamile Samuel was een klasse apart en won na de 100 ook de 200 meter. Achter de verrassende Tasa Jiya legde Tessa beslag op de derde plaats. Met een forse tegenwind was de tijd van 23.48 niet zo slecht, maar de EK-limiet die op 23.25 staat blijft vooralsnog buiten bereik. Op de 100 meter was Tessa vrijdagavond vijfde geworden.

Fel eindschot

Mathijs Dirks maakt dit jaar een spectaculaire progressie door. Waar hij de laatste jaren vooral zijn geluk beproefde op de 400 meter horden, verbeterde hij zich dit jaar op de hele ronde zonder hekken tot tijden in de 47 seconden. Startend in baan 8 was hij in de finale niet direct een podiumkandidaat, maar door het uitvallen van Terrence Agard met een ernstige blessure, zag de pupil van Martijn de Lange zijn kans schoon om met een fel eindschot het brons te veroveren. Royce Zaadnoordijk liep ook in de finale 400 meter en legde beslag op de zesde plaats.

Tienkamp

Het volbrengen van een tienkamp is op zich al een prestatie en de zesde plaats van Stan Does is dan ook een knap resultaat. Hij lag op koers voor verbetering van zijn clubrecord, maar liet op tweede dag wat punten liggen bij onder andere het speerwerpen. Luuk Vos werd vierde bij het kogelslingeren met 55.24 meter, Marije Efdee vijfde bij de vrouwen met 51.31 meter.

Foto: Leiden Atletiek

reacties