Featured Video Play Icon

Autismeweek: verschillende mensen, verschillende vormen

LEIDEN – Deze week is het Nationale Autismeweek. Volgens de organisatie is dat nodig omdat er nog heel veel misverstanden zijn rondom autisme.

Vele vormen

Bij het woord ‘autisme’ denk je misschien al snel aan de filmklassieker ‘Rainman’, maar er zijn duizenden Nederlanders met autisme en evenveel vormen daarvan. Tijdens de autismeweek vraagt JADOS samen met haar dochterorganisaties Stumass, Capito Wonen en IVA aandacht voor autisme. Dat doen ze door de deuren open te zetten, deel te nemen aan onderstaande informatiemarkten of met andere acties.

Pubquiz

Het thema van dit jaar was ‘luisteren naar autisme’. Afgelopen woensdag organiseerde IVA in Leiden  een Pubquiz in de studentenkroeg de Pelibar aan de Pelikaanstraat. Daar kon je op een gezellige manier je kennis testen over autisme.

De persoon erachter

IVA begeleidt 18-plussers met autisme naar werk of het behouden van werk en naar zelfstandig wonen. Het is de bedoeling dat ze ongeveer twee jaar in het beschermd wonen project van IVA verblijven. Daarna zijn de meesten er klaar voor om op zichzelf te gaan.

Suzanne Blok van IVA: “Het belangrijkste om te weten over mensen met autisme is om te weten dat ze allemaal verschillend zijn en dat je nieuwsgierig moet blijven naar de persoon die erachter zit.”

reacties