Featured Video Play Icon

Band Talent in De Nobel: van hobby tot (misschien wel) doorbraak

LEIDEN – Stichting Band Talent Leiden geeft jonge, talentvolle muzikanten een podium en biedt de begeleiding om beter te worden dan ze al waren. Op 29 maart mogen ze hun vorderingen tonen aan het publiek in Gebr. De Nobel.

Enthousiaste vaders

Band Talent Leiden werd zo’n vijf jaar geleden opgericht door enthousiaste Leidse vaders. Hun kids maakten muziek en waren daar fanatiek mee bezig, maar de vaders zagen dat er voor de talentjes eigenlijk weinig mogelijkheden waren om echt op te treden, ervaring op te doen en verder te groeien. Dus de trotse pappa’s sloegen de handen ineen: “Toen dachten we, weet je wat, dan gaan we gewoon zelf faciliteren”, vertelt Fons Delemarre, één van de oprichters.

Ontwikkelen naar nationaal niveau

Band Talent groeide uit tot een platform voor talentvolle muzikale jeugd tot achttien jaar uit de Leidse regio om zichzelf te presenteren en zich te ontwikkelen naar nationaal niveau. Band Talent organiseert eigen evenementen en werkt samen met andere organisaties. En de methode blijkt te werken, want niemand minder dan Destructive Penguins begonnen hun carrière bij Band Talent Leiden.

“Voor de bandcoaching waren er dit jaar twaalf bands”, vertelt Fons. “Ze spelen dan een half uur en worden beoordeeld door een aantal mensen met verstand van muziek. Ze kijken naar de mogelijkheden van zo’n band, of ze kunnen groeien. En wij proberen dan die groeimogelijkheden te ondersteunen door hen bijvoorbeeld in Gebr. De Nobel te laten spelen.”

Band Talent Leiden Festival

En spelen in De Nobel gaan ze, want op donderdagavond 29 maart vindt in de Leidse muziektempel het Band Talent Leiden Festival plaats. Acht bands zullen hun kunsten en vooruitgang laten horen aan het publiek. “En ik heb een verrassing voor je: het is helemaal gratis”, zegt Fons glunderend. “Vanaf half acht beginnen de bands met spelen. Een mooie opmaat naar Pasen!”

reacties