Beelden in Leiden in opbouw, bijna klaar voor opening

Beelden in Leiden in opbouw, bijna klaar voor opening

LEIDEN – Donderdagmiddag wordt Beelden in Leiden geopend. Leiden.TV nam alvast een kijkje bij de opbouw van de jaarlijkse openlucht tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht.

Concepts of Time

Het thema dit jaar is ‘Concept of time’. Heden, verleden, toekomst: tijd is een breed en fascinerend concept.  Deze zevende editie van Beelden In Leiden toont sculpturen van tien beeldhouwers die met hun werk wijzen op de relevantie van geschiedenis. De kunstenaars onderzoeken concepten van tijd, hoe deze zich manifesteren in uiteenlopende vormen van beeldtaal, objecten en iconografie. De resultaten hiervan gebruiken zij voor het creëren van nieuwe beelden.

Selectie kunstenaars

De negen talentvolle hedendaagse beeldhouwers zijn ten eerste geselecteerd op de affiniteit die ze met het onderwerp hebben. Daarnaast mogen ze niet eerder werk voor openbare ruimten hebben gemaakt maar wel al ergens geëxposeerd hebben, duidelijk een moderne inslag hebben en ze dienen recentelijk te zijn afgestudeerd van de academie.

Prijswinnaar

En ze doen het niet voor niets: ieder jaar kiest een vakjury een prijswinnaar die wordt beloond met een mooie cheque van 2000 euro. Aan het einde van de rit kiest de publieksjury eveneens een winnaar.

Satelliettentoonstellingen

Donderdagmiddag in de Lutherse Kerk is de officiële opening van Beelden in Leiden, beter bekend als BiL. Gelijktijdig opent ook de satelliettentoonstellingen in het RMO en een paar dagen later in het LUMC. Dit jaar viert het RMO namelijk haar 200-jarig bestaan én 2018 is uitgeroepen Europees jaar van het Cultureel erfgoed. Met beelden in de openbare ruimte op verschillende locaties in Leiden wordt dat uitgebreid gevierd.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties