Beiaardier gaat los op z’n klokkenspel

Beiaardier gaat los op z’n klokkenspel

LEIDEN – Dinsdagnamiddag speelde de beiaardier Gideon Bodden de pannen van het stadhuis tijdens een live concert op het carillon. Beneden op het Stadhuisplein kon het publiek luisteren èn kijken.

Livestream

De toren van het stadhuis waar het carillon staat is klein, dus om er ook publiek uit te nodigen zou een beetje claustrofobisch worden. Lang leve het wonder der techniek. Dankzij een livestream kon het publiek benden op het plein niet alleen luisteren, maar ook op een scherm kijken naar de verrichtingen van Gideon op het imposante instrument.

Geautomatiseerd carillon

Een carillon, of beiaard, is een stokkenklavier dat de klokken in de toren aanslaat waardoor het muziek wordt. Vroeger gebeurde dit handmatig en daar hand de beiaardier z’n handen dan ook vol aan. De melodietjes van het carillon die je tegenwoordig gedurende de dag hoort als tijdsaanduiding, zijn geautomatiseerd. Dus als er een beiaardier de trap van de stadhuistoren bestijgt om de klokken live te bespelen, is dat best bijzonder.

Modern klokkenspel

Beiaardier Gideon schotelde zijn toehoorders dinsdag een programma voor met een breed scala aan muziekstijlen: van Mozart tot Jacques Brel en Ramses Shaffy. Maar ja, dat de Leidse klokken wel weg weten met moderne muziek wisten we natuurlijk al: niet zelden klinkt er ‘This is what it feels like’ van DJ Armin van Buuren uit de toren.

En daarnaast het feit dat de klassen van de Beiaardschool in Amersfoort nog steeds vol zitten, bewijst dat het traditionele geluid van de Nederlandse steden nog springlevend is.

Foto’s J2TV / Guido Marsman

reacties