Beroeps Brandweer Leiden wint 3OV-Praalwagenwedstrijd

Beroeps Brandweer Leiden wint 3OV-Praalwagenwedstrijd

LEIDEN – Aan Beroeps Brandweer Leiden de eer om mee te rijden in de Grote Optocht, komend Leidens Ontzet. In de ALV werden zij uitgeroepen tot de grote winnaar van de Praalwagenwedstrijd.

75-jarig bestaan vieren

Er waren zes inzendingen dit jaar. Blijkbaar bood het thema ‘Leven de legende’ meer dan genoeg inspiratie, want alle ontwerpen waren van een kwalitatief hoog niveau. Maar het was Beroeps Brandweer Leiden die er met de prijs vandoor ging tijdens de Praalwagenwedstrijd. Meerijden in de Grote Optocht; een mooie manier om je 75-jarig bestaan te vieren.

Stadhuisbrand

Omdat de Leidse brandweer dit jaar 75 jaar bestaat, grijpen zij de gelegenheid aan om dat bij een breed Leids publiek bekend te maken. Dat doen ze aan de hand van het beroemde verhaal over de stadhuisbrand. Toen het stadhuis op 12 februari 1929 in lichterlaaie stond, deed de brandweer bij een temperatuur van -18 graden, haar best om het gebouw te redden. De foto van de brandweermannen met ijspegels onder de neus werd legendarisch. Het stadhuis veranderde tijdelijk in een ijspaleis, maar de inspanningen werden beloond. Vandaag de dag kan nog steeds genoten worden van de rijk geornamenteerde voorgevel uit 1574.

Zelf praalwagen bouwen

In hun ontwerp willen de brandweermannen het stadhuis weergeven met een driedimensionale voorstelling van de moedige brandweermannen. Een antieke brandspuit en ander historisch materiaal wordt in combinatie met moderne middelen in een transparante praalwagen geëxposeerd. De weeskinderen die destijds de spuit bedienden zullen worden gespeeld door de kinderen van het brandweerpersoneel. De Beroepsbrandweer heeft aangegeven de praalwagen zèlf in haar vrije- en wachturen op te willen bouwen.

Foto: 3 October Vereeniging

reacties