BetterBagels scheidt afval té goed

BetterBagels scheidt afval té goed

LEIDEN – “De gemeente Leiden dreigt ons een boete op te leggen als we ons afval blijven scheiden,” zo schrijft de broodjeszaak op Facebook. “Dat klopt,” beaamt de gemeente tegenover Leiden.TV.

Omdat ze bij BetterBagels begaan zijn met het milieu sorteren zij hun afval. En daar gaan ze best ver in. Zo worden papier, glas, klein chemisch afval, maar ook plastic, metaal en drankverpakkingen allemaal gescheiden. Maar vervolgens moet dat gescheiden afval worden aangeboden voor vuilverwerking en daar gaat het mis.

Gemeente Leiden: “Elke ondernemer in onze stad is zelf verantwoordelijk om afspraken te maken voor het (laten) ophalen van zijn bedrijfsafval. De containers in de stad voor bijvoorbeeld glas, papier en plastic zijn bedoeld voor particulieren.”

“Wij kregen laatst een reprimande van ‘handhaving’ dat wij ons afval niet mogen ‘dumpen’ in de containers die de gemeente daarvoor heeft,”aldus de eigenaar van de broodjeswinkel. “Dat is strafbaar omdat wij een bedrijf zijn en de containers alleen bedoeld zijn voor particulieren.”

Plastic is niet te scheiden

Het bedrijf aan de Lange Mare wil graag gescheiden haar afval blijven aanbieden maar dat gaat niet. “Voor glas en papier zijn er nog commerciële bedrijven die het inzamelen, maar voor plastic zijn die er simpelweg gewoon niet. Nu worden we dus gedwongen om ons plastic afval niet meer te scheiden, anders krijgen we een boete als we het ‘dumpen’ in de daarvoor bestemde containers.”

Samenwerken

Gemeente Leiden laat weten open te staan voor initiatieven van ondernemers. Dan moeten ze alleen wel een beetje samenwerken. “Als het gescheiden ophalen voor een ondernemer een probleem is, zou ons voorstel zijn dat ondernemers zich bundelen,” zegt een woordvoerder. “Pilots vanuit ondernemers om hier een oplossing voor te vinden willen we graag vanuit het Programma Duurzaamheid ondersteunen, net zoals we dat hebben gedaan bij de introductie van ecoglazen en de energiescans voor horeca.”

Foto: BetterBagels.nl

reacties