Bevrijdingsdag: hier moet je zijn voor een vrij feestje

Bevrijdingsdag: hier moet je zijn voor een vrij feestje

REGIO – Na herdenken volgt vieren, en dat kun je op Bevrijdingsdag dan ook overal in de regio doen. Hieronder een overzicht van regionale feestelijkheden op 5 mei. Toost op de vrijheid!

Leiden

Vanaf negen uur ’s morgens is de Doezastraat/Herenstraat zoals ieder jaar the place to be voor het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, bandjes en de streekmarkt. Om tien uur kun je gaan snuffelen op Braderie de Luifelbaan op het Vijf Meiplein. Op Het Hooglandse Kerkplein wordt de vrijheid vanaf elf uur ’s morgens gevierd met live muziek, hapjes, drankjes, springkussens en kinderactiviteiten. Rond het middaguur rijden er meer dan zestig historische jeeps en trucks mee in de LibertyTour over het Rapenburg, ter ere van de Canadezen die ons in ’45 kwamen bevrijden. Om vier uur ’s middags kun je een sappig burgertje pakken op het Gril-BBQ Festival in het Rembrandtpark. Zin om de vrijheid een tandje harder te vieren? Ga vanaf zeven uur ’s avonds lekker snoeiharde bandjes luisteren in Lazaru’s tijdens Bevrijdingsmetal.

Leiderdorp

Om kwart voor twee ’s middags bij De Houtkamp wordt het officiële startsein gegeven voor het Bevrijdingsfeest in Leiderdorp. Dan wordt het vrijheidsvuur ontstoken dat de lopers vanaf de Doesbrug naar De Houtkamp brengen. Om kwart voor twee trekt ook de Versierde kinderfietsenparade door het dorp. Kinderen van 4 tot 8 jaar tuigen hun fietsjes zo mooi en uitbundig mogelijk op, want allemaal willen ze de prijs winnen voor de mooiste of origineelste fiets. Vanaf twee uur barst het feest los bij Brasserie Park, waar bekende coverbands acte de présence geven. Ook voor de kids is er van alles te beleven.

Zoeterwoude

De Liberty Tour rijdt zoals ieder jaar ook door Zoeterwoude. Rond de klok van elf uur rijden de meer dan zestig historische voertuigen via de Rijndijk naar de Rijneke Boulevard. Wil je verder in de historie duiken, stap dan om half twee of drie uur aan boord bij boerderij ’t Geertje voor een Bevrijdingsvaart. Op de boot beleef je het aangrijpende verhaal van John McCormick, de Amerikaanse boordschutter die tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodlanding moest maken in de Geerpolder. Je hoort het verhaal dáár waar het gebeurd is.

Oegstgeest

In Oegstgeest kun je al vanaf zeven uur ’s morgens aan de zwier. Dan start namelijk de Kindervrijmarkt tussen De Lange Voort en De Kempenaerenstraat. Er is Vanaf tien uur begint bij voetbal- en cricketvereniging A.S.C. een groots festijn, De Vrienden van A.S.C. live. Optredens van verschillende bands, een BBQ, een springkussen en een schminkkraam: wat heb je nog meer nodig?

Voorschoten

Rond half één kun je de zestig historische jeeps, trucks en auto’s van de Liberty Tour door de Voorschtraat zien rijden, waar eerder die ochtend het bevrijdingsvuur wordt aangestoken door burgemeester Bouvy-Koene. Wie meer zin heeft om sportief te puzzelen: haal je route op bij het Wapen van Voorschoten. Lekker op je fietsje de natuur in, het weer is er in ieder geval wel naar. Om acht uur ’s avonds kun je in het filmtheater van het Cultureel Centrum kijken naar de film ‘Bankier van het verzet’.

Wat je ook gaat doen… Een fijne dag en vier de vrijheid!

Foto: Archief PPCRN

reacties