BiL geopend: Damian Kapojos winnaar juryprijs

BiL geopend: Damian Kapojos winnaar juryprijs

LEIDEN – Donderdagmiddag werd Beelden in Leiden officieel geopend. De Frans de Witprijs gaat dit jaar naar kunstenaar Damian Kapojos voor zijn creatie ‘The Starship Affliction’.

“Mooiste plek van Leiden”

Dit jaar streek de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden voor de zevende keer neer op de Hooglandse Kerkgracht. Initiator en BiL-voorzitter Marcus Rooijakkers prijst zichzelf nog altijd gelukkig met de locatie: ”Mijn dank gaat uit naar het stadsbestuur dat we de tentoonstelling op de mooiste plek in Leiden mogen houden.”

Gouden prop in Lutherse Kerk

De opening van BiL vond plaats in de Lutherse Kerk. Voor de laatste keer overigens, want de kerk gaat binnenkort dicht. Naast speeches en de bekendmaking van de winnaar van de juryprijs was er ruimte voor theater: dramatische muziek, een bewegende gouden prop, gemummificeerde mensen en veel kostuumwisselingen.

Vakjuryprijs

Ieder jaar kiest een vakjury een winnaar die wordt beloond met de Frans de Witprijs, een prijs die vernoemd is naar een groot Nederlands beeldhouwer. De prijs is voor het meest vernieuwende kunstwerk en bestaat uit een cheque van 2000 euro en eeuwige roem. De winnar van deze editie is Damian Kapojos had gewonnen, voor zijn sculptuur ‘The Starship Affliction’. Damian was verlegen; met de grootste moeite nam hij zijn prijs in ontvangst.

Vaas op Schuttersveld

Nog een winnaar: de enorme vaas beeldhouwer Lillian Vlaun, geïnspireerd op de collectie vazen van het RMO, mag een jaar lang staan pronken op het Schuttersveld.

Aan het einde van de rit, in augustus, wordt er ook een publieksprijs toegekend aan de schepper van het meest door de bezoekers gewaardeerde beeld.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties