Bioscopen Leiden tekent koopcontract nieuwe locatie

Bioscopen Leiden tekent koopcontract nieuwe locatie

LEIDEN – Het is officieel: de eigenaar van alle bioscopen in Leiden tekent het koopcontract voor de nieuwe locatie van het Kijkhuis. Maandag 27 juni moet het gaan gebeuren. Bioscopen Leiden BV en wethouder Paul Laudy zetten dan hun krabbel onder de formele overdracht van de grond van twee panden aan de Lammermarkt en omliggende gronden, ook wel bekend als het Fokkeplein.

Govert de Kok van Bioscopen Leiden en zijn compagnon, Gideon Boer, hebben grote plannen voor de toekomst. Zij maakten in september 2015 al bekend dat het huidige Kijkhuis aan het Vrouwenkerkplein vervangen zal worden door een splinternieuw filmhuis op deze locatie in de stad. Met het ondertekenen van het koopcontract is de bouw ook echt aanstaande. Bijzonder aan het nieuwe filmhuis is dat het zonder enige subsidie wordt gerealiseerd. De bouw wordt namelijk volledig gefinancierd uit opbrengsten van de andere bioscopen in Leiden: Trianon en Lido.

Kijkhuis in top 3 van Nederland

Het nieuwe filmhuis kan zich meten met de huidige top 3 van filmhuizen in Nederland. Het complex zal bovendien ook ruimte bieden aan een restaurant en café en moet een brug slaan naar andere culturele en maatschappelijke activiteiten.

Govert de Kok van Bioscopen Leiden: “Een geslaagd filmhuis is in onze ogen daarom niet alleen een plaats waar filmliefhebbers terecht kunnen voor een grote variëteit aan niet-commerciële films, maar ook is het een plek waar film- en cultuurliefhebbers geprikkeld worden tot nadenken en aangespoord worden tot debat.”

Als alles volgens plan verloopt, en ook de verbouwing van de Lakenhal geen roet in het eten gooit, start de bouw van het nieuwe Kijkhuis in 2018. Het doel is om het nieuwe vijf zalen tellende Kijkhuis in de eerste helft van 2019 te openen voor publiek.

Foto: J2TV / Marina Post

reacties