Blauwe Tram van De Stamgasten weer ‘thuis’ bij Stadsparkeerplan

Blauwe Tram van De Stamgasten weer ‘thuis’ bij Stadsparkeerplan

LEIDEN – De Blauwe Tram van De Stamgasten staat momenteel mooi te zijn op het dak van het kantoor van Stadsparkeerplan aan de Haagweg. Leuk detail: toen de èchte Blauwe Tram nog reed, liep de rails over het parkeerterrein heen.

Eerste prijs

De Stamgasten hadden de iconische Blauwe Tram, die tot de jaren ’60 door Leiden reed, nagebouwd voor de Peurbakkentocht enkele weken geleden. Het ontwerp gooide extreem hoge ogen bij de jury: De Stamgasten mochten, zoals wel vaker, de eerste prijs mee naar huis nemen. De vreugde was echter van korte duur: de morning after bleek het ‘Leidsch Dagblad’-bord van de boot gestolen te zijn.

Uit het water getakeld

Het bord is nooit meer teruggevonden, maar De Stamgasten hebben wederom plezier van hun Blauwe Tram. Chris Verplancke, directeur van Stadsparkeerplan Leiden, had drie jaar geleden al een peurbak van De Stamgasten op het kantoordak op het parkeerterrein gezet. De Blauwe Tram wilde hij graag op dezelfde manier in de spotlights zetten.

“Zondag hebben we nog meegevaren met Woodstock On Water”, vertelt Ruud Poeliejoe, Mr. Stamgast van het eerste uur. “Daarna zijn we naar het Stadsparkeerplein gevaren, hebben we de boot uit het water getakeld en weer opgebouwd op het dak.”

Tram op plek waar vroeger de rail lag

Woensdag werd de Blauwe Tram officieel onthuld. Hoelang we de Blauwe Tram kunnen bewonderen, weet Ruud niet zeker: “Hij blijft staan zolang hij het uithoudt. Hij is er niet op gemaakt, maar de platen zijn van waterafstotend materiaal, dus hij moet wel een regenbuitje kunnen hebben.”

Ruud is blij met het ereplekje in de stad. “We vinden het hartstikke leuk! Normaal gesproken breken we de boot af na de peurbakkentocht en gaat ‘ie in de Vlikobak. Nu kan ik af en toe nog even kijken. En het mooie is, over het Stadsparkeerplan liep vroeger de rail waar de Blauwe Tram overheen reed. Hij is dus waar hij hoort te zijn.”

Foto: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties