Boerhaave krijgt documenten van Einstein en Lorentz in collectie

Boerhaave krijgt documenten van Einstein en Lorentz in collectie

LEIDEN – Dankzij een schenking krijgt Rijksmuseum Boerhaave ‘nieuwe’ originele documenten van Albert Einstein en Hendrik Antoon Lorentz in de collectie.

Gouden Medaille voor Einstein

Op maandag 12 maart dragen twee particuliere schenkers de bijzondere getuigenissen van beide grootheden uit de natuurkunde over aan het Leidse museum. De documenten van Einstein hebben betrekking op de uitreiking van de Gouden Medaille van het Amsterdamse Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde. Op 13 december 1923 nam Einstein hem in ontvangst.

Vulpen

Op verzoek stuurde hij het Genootschap later die maand vanuit Berlijn zijn dankwoord met begeleidende brief, beide handgeschreven. Die passen dan weer mooi bij de vulpen van Einstein, die Boerhaave al in de vitrine heeft liggen.

Lorentz’s jeugd

Het Lorentz-materiaal werpt nieuw licht op de Arnhemse jeugd van de Leidse hoogleraar. Daarnaast bestaat het uit gevarieerde documenten, zoals de bankoverschrijving van Lorentz’ Nobelprijs en een schets met de tafelschikking van het dies-diner van de Leidse universiteit in 1900, het jaar dat Lorentz rector was.

Dikke vrienden

Einstein en Lorentz waardeerden elkaar zeer. ‘Hij betekende voor mij persoonlijk meer dan alle anderen, die ik op mijn levensweg heb ontmoet,’ aldus Einstein in een portret dat hij in 1953 ter gelegenheid van Lorentz’ honderdste geboortedag op verzoek van Rijksmuseum Boerhaave maakte. Van zijn kant noemde Lorentz zijn vriendschap met Einstein in een dankbrief uit 1923 ‘een van de beste dingen die mij zijn overkomen’.

Overdracht

De officiële overdracht op 12 maart in Rijksmuseum Boerhaave gaat vergezeld van een symposium en de onthulling van de documenten in een speciale vitrine.

Foto: Rijksmuseum Boerhaave

reacties