Boodschap in Cleveringa-oratie nog springlevend

Boodschap in Cleveringa-oratie nog springlevend

LEIDEN – Op de Leidse Universiteit wordt vandaag de Cleveringa-oratie gehouden. Deze eer valt dit jaar toe aan Joanne Liu, de internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. Zij is benoemd tot Cleveringa-hoogleraar in het collegejaar 2016-2017.

Mensen in nood

Dr. Liu is een Canadese kinderarts en is sinds 2013 internationaal voorzitter van Artzen Zonder Grenzen. Ze hielp gewonden na de tsunami in Indonesië, na de aardbeving en cholera-uitbraak in Haïti en was werkzaam in conflictgebieden. Met de benoeming van Liu tot Cleveringa-hoogleraar wil de Universiteit Leiden een bijdrage leveren aan het debat over de vluchtelingenproblematiek. Als iemand weet wat de term ‘mensen in nood’ werkelijk inhoudt, is zij dr. Liu wel.

Protestredes

Met de Cleveringa-oratie wordt de herinnering aan de protestcolleges van Cleveringa en zijn collega’s Barge en Van Holk springlevend gehouden. Zaterdag, 26 november maar dan in 1940, hielden de Leidse hoogleraren Cleveringa, Barge en Van Holk alle drie een protestrede, naar aanleiding van het ontslag van twee joodse collega’s, de hoogleraren Meijers en David. De protestredes van de moedige hoogleraren zijn beroemd geworden, maar de heren betaalden wel een hoge prijs: alle drie eindigden ze in een concentratiekamp, maar overleefden wel en pakten hun werk na de oorlog weer op.

Actuele boodschap

Om deze beroemde protestredes te gedenken, organiseert het Leids Universiteits Fonds jaarlijks rond 26 november de Cleveringabijeenkomsten. Op 26 november 2014 werden ook drie gedenkstenen en een lezenaar onthuld, ter herinnering aan de protestredes en hun nog altijd actuele boodschap.

Foto: Wikipedia

reacties