Bouw appartementencomplex naast Lorentzschool voorlopig van tafel

Bouw appartementencomplex naast Lorentzschool voorlopig van tafel

LEIDEN – De leerlingen en docenten van de  Lorentzschool kunnen voorlopig opgelucht ademhalen: de geplande appartementen pal naast hun terrein zijn van de baan. Gemeente Leiden verleent voor de bouw van de appartementencomplexen geen vergunning.

Knoop doorgehakt

Er lagen twee appartementencomplexen met daarin in totaal 69 woningen in de planning, in opdracht van gemeente Leiden. Maar bouwwethouder Paul Laudy haalde dinsdag een streep door de plannen. Volgens Laudy wordt de school in het plan van bouwonderneming Niersman beroofd van daglicht en staan de appartementencomplexen te dicht tegen het terrein van de school aan. Een jaar lang kreeg Niersman de tijd om met een nieuw plan te komen dat wel zou werken, maar dinsdag hakte de wethouder de knoop door.

De docenten en de leerlingen èn hun ouders van de Lorentzschool zijn dolblij. “Wat een geweldig nieuws!”, schrijven ouders van de leerlingen op Twitter. “Wij zijn super blij met dit resultaat so far. Dank aan iedereen die hier voor, achter en tussen de schermen aan heeft bijgedragen.”

Actiedag

Er gaan iedere dag zo’n duizend kinderen naar de Lorentzschool. Die willen in de pauze gezellig en vooral veilig op het schoolplein spelen, maar de bouwplannen zouden hun veiligheid in gevaar brengen, zo vonden de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Zeker tijdens de twee jaar durende bouwperiode. De leerlingen en hun ouders waren het pertinent niet eens met de plannen zoals die vorig jaar op tafel lagen, en dat lieten ze de actiedag half juni weten ook:

Laagbouw

Dat de tekeningen nu van tafel zijn, wil niet zeggen dat er nooit gebouwd zal worden. Laagbouwwoningen zijn voor wethouder Laudy zeker een optie. Maar die plannen wil hij maken in overleg met de school, omwonenden en andere betrokkenen.

Foto: Archief J2TV

reacties