BplusC viert tiende verjaardag en jij bent uitgenodigd

BplusC viert tiende verjaardag en jij bent uitgenodigd

LEIDEN – BplusC viert haar tiende verjaardag, en wel met een tiendaags festival vol activiteiten voor jong en oud, van muziek tot politiek, van robots tot chocoladetaart.

Kunst, cultuur en kennis

In 2008 besloten Bibliotheken Leiden & Leiderdorp, Leidse Volksuniversiteit K&O, Het Leidse Volkshuis, Muziekschool Leiden en Omstreken samen verder te gaan onder de naam Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur, kortweg BplusC. De missie van BlusC was en is nog steeds om het leven van alle inwoners van de regio Leiden actief te verrijken met kunst, cultuur en kennis.

Greep uit het programma

Da’s nu precies tien jaar geleden, dus zet van donderdag 1 tot en met zaterdag 10 maart je feestneus maar op tijdens het festival ‘BplusC is jarig’. Een kleine greep uit de feestelijkheden op het programma:

Make-over Merenwijk

In januari is bibliotheeklocatie Merenwijk ingrijpend verbouwd: er is een ontmoetingsruimte met gezellige zitjes gekomen en lokalen voor muzieklessen en andere activiteiten. Dit viert BplusC op zaterdag 3 maart met een workshop Handletteren, voorlezen met de kamishibai, een optreden van een klezmer-ensemble en open muzieklessen. Wethouders Robert Strijk en Marleen Damen verrichten om 11.00 uur de officiële opening.

Strijkersdag

Eveneens op zaterdag 3 maart organiseren we een speciale dag voor violisten, cellisten en contrabassisten, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. Er wordt samen muziek gemaakt en geoefend voor het afsluitende concert in de Theaterzaal van locatie Het Leidse Volkshuis. Er zijn daarnaast workshops popsongs, folkmuziek en viola da gamba.

Open Podia

Tijdens ‘BplusC is jarig!’ kun je genieten van maar liefst drie Open Podia. Tijdens het “Best of” Open Podium (vrijdag 9 maart) in locatie Het Leidse Volkshuis komen deelnemers uit de afgelopen tien edities voorbij. In locatie Muziekhuis houden we op vrijdag 2 maart een ‘Best of’ Bands-avond. In locatie Leiderdorp wordt op woensdag 7 maart een Open Podium voor kinderen gehouden.

Make Local Great Again!

Onder de naam Make Local Great Again! wordt op zondag 4 maart een Debat in de Bieb georganiseerd. Joost Vullings en Leendert Beekman gaan in gesprek met de lijsttrekkers van alle grote politieke partijen in Leiden. Handig wanneer je je keuze voor de gemeenteraadsverkiezingen nog niet hebt gemaakt.

Minecraft Challenge #3

In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert BplusC voor de derde keer een Minecraft Challenge, dit keer is het thema ‘Bouw een Romeinse stad’. Na de startbijeenkomsten tijdens BplusC is jarig! kan iedereen beginnen met bouwen. De prijsuitreiking is op 24 maart in het Rijksmuseum van Oudheden. De twee winnaars krijgen dan hun gebouw in een 3D-print mee naar huis.

Opening i-Lab

Op zaterdag 10 maart wordt het i-Lab feestelijk geopend door wethouder Paul Dirkse. Het i-Lab is een plek midden in bibliotheek Nieuwstraat waar je kennis kunt maken met nieuwe media en technologie. Na de opening kunnen bezoekers de technieken zelf uitproberen, zoals chocolade printen op koekjes met de 3D-printer, 3D-tekenen of robots besturen.

Heel Leiden e.o. Bakt

Heb je ook zo genoten van het tv-programma Heel Holland Bakt? Enthousiaste amateurbakkers bakken de komende week een toepasselijke feesttaart voor BplusC. Alle taarten worden op de slotdag op zaterdag 10 maart beoordeeld door het publiek en de jury, bestaande uit Heel Holland Bakt-deelnemer Corrie uit Leiden en Banketbakkerij Kallenberg.

Kijk hier voor meer info, het volledige programma en opgeven voor de activiteiten.

Foto: Flickr

reacties