Brand studentenhuis Oude Singel geblust

Brand studentenhuis Oude Singel geblust

LEIDEN – Van de bovenste etages is niet veel meer over, maar het vuur is uit. De brandweer trekt zich terug van de Oude Singel waar zondagnacht een grote uitslaande brand woedde in een studentenhuis. He vuur begon waarschijnlijk op zolder waarna ook de etage eronder vlam vatte. Twee etages van het pand zijn onbewoonbaar. Voor het dak geldt ook instortingsgevaar.

Ingrid Gort, Woordvoerder Veiligheidsregio Holland-Midden; “Voorlopig blijft er nog vier uur een tankautospuit bij het pand aanwezig, voor de zekerheid. De brand is uit maar kan in dit soort moeilijk begaanbare panden ook zo weer aanwakkeren.”

brand studentenhuis- oude singel
Schade aan de bovenste etages is goed te zien. (Foto: J2TV)

Gevels pand instabiel

De gevels aan de voor- en achterzijde van het monumentale pand uit 1750 is instabiel doordat de constructie is aangetast door de vlammen. Een aannemer zal eerst het pand moeten stutten voor er vervolgstappen genomen kunnen worden. De bovenste etage is er zeer slecht aan toe. De brandweer moest het dak openbreken om het vuur goed te kunnen bestrijden. De naastgelegen panden raakten ook beschadigd. Zij hebben behalve schroeiplekken vooral last van rook- en waterschade.

Monumentaal pand ramp voor brandweer

De brandweer had veel moeite om bij de brand te komen. Het bouwwerk is door de eeuwen heen verschillende keren verbouwd en daardoor is het moeilijk om bij de brandhaarden te komen. De melding kwam rond 5.30 uur binnen bij de alarmcentrale, daarna duurde het nog zes uur voor de brandweer zich kon terugtekken.

Ingrid Gort, Woordvoerder Veiligheidsregio Hollands-Midden: “Dit soort monumentale panden heeft vaak meer weg van een doolhof. Er zijn allemaal nieuwe routes aangelegd, plafonds verlaagd, muren verzet. Kortom, het is heel lastig om de precieze locatie van de brandhaard te vinden.

Bij de brand raakte niemand gewond. Een van de bewoners werd gewekt door de brandmelder en kon daarop haar huisgenoten in veiligheid brengen. Wanneer de studenten weer naar binnen mogen is afhankelijk van de werkzaamheden die de aannemer moet doen om het studentenhuis te stutten. Daarna kan er pas weer iemand naar binnen, bijvoorbeeld de politie om onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand. Voorlopig zullen de bewoners dus ergens ander onderdak moeten vinden.

brand studentenhuis oude singel

Foto’s: J2TV / Joost van der Stel

reacties