Brand Winkelhof legt 16 auto’s en 1 scooter in as

Brand Winkelhof legt 16 auto’s en 1 scooter in as

LEIDERDORP – De hele dag zijn winkeliers en schoonmaakploegen bezig geweest om hun winkels weer op orde te krijgen. De brand van donderdagnacht heeft niet alleen 16 auto’s en een scooter verwoest, ook zitten bijna alle winkels in het Winkelhof met roet- en rookschade.

John Filippo, winkeliersvereniging Winkelhof: “Het leek wel een beeld uit Aleppo, Syrië. Al die uitgebrande auto’s, je weet niet wat je ziet.”

Over de hoogte van de schade durft de winkeliersvereniging geen uitspraken te doen. “Dat loopt in de vele tonnen, misschien wel meer.” Aanbieders van versproducten kunnen veel van hun waar weggooien en kledingwinkels moeten alles wassen of stomen om de laatste mode weer fris en vlekvrij aan de klant te kunnen aanbieden.

Winkels zo snel mogelijk open

Het is niet zeker dat Winkelhof vrijdag weer open gaat. Geschat wordt dat een derde van alle winkels publiek kan ontvangen, maar zeker is dat allerminst. De schoonmaakwerkzaamheden in Winkelhof gaan door tot middernacht. Vervolgens wordt tussen 12 en 6 uur ’s ochtends geprobeerd alle gesmolten leidingen te repareren. Als dat lukt, kan een deel van de winkels weer open.

“Er wordt gewerkt met één doel voor ogen: de winkels moeten zo snel mogelijk weer open,” zegt John Filippo van de winkeliersvereniging. “Daarbij krijgen we ook alle steun van Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof.” Door de felheid van de brand schoten de rook en roet van de autobranden onder hoge druk de ventilatiesystemen in. Zo kwamen bijna alle winkels onder het vuil te zitten.

Bewaking wordt opgeschroefd

De winkeliers zijn al langer bezig om meer camera’s te krijgen in de openbare parkeergarage. Filippo: “Er hangen wel camera’s, maar in sommige hoeken ben je gewoon onzichtbaar. Dat moet veranderen.” Ook wordt de surveillance door bewakers opgeschroefd. Nu rijdt er af en toe een auto van de beveiliging door de garage, daar komen in elk geval vannacht drie bewakers bij die rond gaan lopen in de garage en in Winkelhof.

“We zijn in goed overleg met Wereldhave,” vertelt Filippo. “Al eerder hebben we gevraagd om de parkeergarage, in elk geval, gedeeltelijk af te kunnen sluiten. Dat gaat moeilijk omdat ook de bewoners van de appartementen boven de winkels recht hebben op een plek.” Gekeken wordt nu hoe in overleg met alle partijen een oplossing gevonden kan worden voor het afsluiten van de garage en daarmee rondhangende ongenode gasten kunnen worden geweerd.

Foto: Winkelhof Leiderdorp

 

reacties