Breekijzer uit de kast voor Operatie Steenbreek

Breekijzer uit de kast voor Operatie Steenbreek

LEIDERDORP – Gemeente Leiderdorp gaat met breekijzers in de hand op zoek naar overbodige verharding in het dorp. ‘Operatie Steenbreek’ moet de gemeente flora- en faunavriendelijk maken, en nodigt inwoners uit om groenere oplossingen te bedenken dat tegels.

Overbodige verharding

Bij de landelijke actie Operatie Steenbreek vraagt de gemeente Leiderdorp inwoners, ondernemers, instellingen hun tuinen groener te maken. En dat niet alleen, je wordt ook van harte uitgenodigd eens mee te denken over waar in Leiderdorp er overbodige verharding ligt, of verharding die vervangen kan worden door halfverharding zoals grind.

Water, bijen en hitte

Een groenere omgeving is goed voor een heleboel dingen. Allereerst kan het regenwater dat veel makkelijker weglopen. Op steen blijft het vaak liggen en dan lopen we bij stortbuien het risico op overstromingen. Daarnaast trekken planten en bloemen bijen aan. Je beseft het misschien niet direct, maar deze beestjes zijn heel belangrijk voor een groot deel van onze voedselvoorziening. En de bijenpopulatie heeft het momenteel nogal moeilijk door al dat beton overal. En als laatste scheelt het heel wat graden in de zomer, omdat zonder steen de hitte veel makkelijker wordt opgenomen door de aarde.

Ontwerpwedstrijd

Heb je echt een goed idee? Doe dan mee met de ontwerpwedstrijd. Neem een plek waarvan jij vindt dat er overbodige verharding ligt en laat de gemeente op jouw manier weten hoe zou die plek anders ingericht zou kunnen worden. Ideeën zijn tot 15 december welkom via email. De ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit raadsleden. Zij hanteren criteria als originaliteit, gebruiksgenot, afwaterend vermogen en natuurlijk op de gekozen materialen.

Eeuwige roem

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari. De prijs voor het winnende idee is eeuwige roem èn de realisatie van het plan.

Foto: Operatie Steenbreek via Facebook

reacties