Bruggen Singelpark staan vanaf september op de planning

Bruggen Singelpark staan vanaf september op de planning

LEIDEN – Na de zomervakantie starten de werkzaamheden voor de aanleg van de zes bruggen in het Singelpark. Door deze voetgangersbruggen wordt het park een aaneengesloten wandelroute.

Planning

Vanaf september gaat de gemeente aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden. Zo wordt de kademuur bij de Groenhazengracht in de maanden september tot en met december vernieuwd en wordt er grondwerk in het Ankerpark uitgevoerd. De bruggen zelf worden in twee periodes gebouwd.

Spectaculaire werkzaamheden

De bouw van de bruggen begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen. Dit zijn spectaculaire werkzaamheden die met zorg uitgevoerd worden. Daarna worden de bruggen verder afgewerkt en in gebruik genomen.

Vijf bruggen en nog eentje

Van november ’18 tot en met februari ’19 wordt de Aeldisbrug gebouwd. Deze zal straks te vinden zijn aan de Groenhazengracht, tussen Rembrandtpark en Arsenaalplein. Dan volgt de Wisenniabrug bij de Oude Herengracht, tussen Huigpark en Blekerspark. Ook de Hapynionbrug zal verrijzen, aan de Nieuwe Rijn tussen Kaarsenmakersstraat en Utrechtse Veer.

De Loviumbrug staat als volgende brug op de planning, aan de Oude Rijn tussen de Zijlpoort en Ankerpark. Vervolgens wordt er een brug gebouwd tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel, maar deze heeft nog geen naam. Ook de Helarbrug tussen het Ankerpark en het terrein van de Meelfabriek, staat op de agenda, maar de bouw van deze brug is nog niet zeker. Er komt meer duidelijkheid over de Helarbrug in het traject rond het nieuwe ontwerp voor het Ankerpark.

Singelparkroute

Alle bruggen zijn voor de zomer van 2019 klaar. Vanaf dat moment heeft het Singelpark een aaneengesloten Singelparkroute van zes kilometer. De bruggen verbinden de verschillende parkdelen en versterken de identiteit, uitstraling en herkenbaarheid van het Singelpark.  Het kilometerslange stadspark omringt het historische centrum van Leiden met groen.

Namen

Eind maart vorig jaar werden de namen bekend gemaakt van de bruggen, verzonnen door Leidenaren tijdens de namenwedstrijd van de Stichting Vrienden van het Singelpark. Uit 550 inzendingen werden de definitieve namen gekozen.

Bruggen uit België

De bouw van de Singelparkbruggen is een samenwerking tussen verschillende partijen: Provincie Zuid Holland, Holland Rijnland, de Stichting Vrienden van het Singelpark, gemeente Leiden en direct belanghebbenden en omwonenden. De bruggen zijn ontworpen door het Belgische Architectenbureau NEY & Partners. Aannemer Dura Vermeer heeft de ontwerpen samen met de gemeente Leiden verder uitgewerkt. De bruggen worden in België gemaakt.

Beeld: Gemeente Leiden

reacties