Brugspringers moeten oppassen voor boete

Brugspringers moeten oppassen voor boete

LEIDEN – De verleiding zal deze bloedhete dagen groot zijn, maar Rijkswaterstaat kan het niet genoeg benadrukken: ga niet zomaar zwemmen in rivieren en kanalen, want dat is bijna overal verboden.

Zwemmers staan vaak niet stil bij de gevaren van de soms snel stromende rivieren en de langsvarende binnenvaartschepen, zegt Rijkswaterstaat. Grote schepen hebben een zuigende werking en veroorzaken een sterke stroming en draaikolken. Zwemmers zijn bovendien vanaf een schip nauwelijks zichtbaar. En ook al ziet een schipper ze wel: een groot schip kan niet zomaar vaart minderen of uitwijken.

“Door stroming en diepteverschillen kan de temperatuur van het water sterk wisselen. Als zwemmer kan je door koud water kramp krijgen of onderkoeld raken. Dat kan ook geoefende zwemmers gebeuren,” benadrukt Rijkswaterstaat.

Brugspringers, doe het niet

Springen van bruggen brengt helemaal serieuze risico’s met zich mee: “Een brug is vaak hoger dan die lijkt en door de klap op het water kan een springer botbreuken of een klaplong oplopen. Door het troebele water is niet te zien wat er onder water ligt, fietsen en winkelwagentjes bijvoorbeeld. En als een springer een onder de brug doorvarend schip over het hoofd ziet, zijn de gevolgen helemaal niet te overzien”.

Medewerkers van Rijkswaterstaat gaan weer patrouilleren op het water om de regels te handhaven. Op zwemmen op plaatsen waar dat niet mag staat een boete van 140 euro.

Waar mag je zwemmen?

Er zijn veel plaatsen in Nederland waar veilig gezwommen kan worden in natuurwater. De veilige zwemlocaties staan op de website Zwemwater.nl. Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.

Foto: Archief J2TV

reacties