Bruidsparenmiddag: experts op het gebied van een lang huwelijk

Bruidsparenmiddag: experts op het gebied van een lang huwelijk

LEIDEN – Maandagmiddag nodigde burgemeester Lenferink 53 bruidsparen uit voor een feestelijke bruidsparenmiddag in de Hooglandse Kerk. Want 60, 65 of zelfs 70 jaar met elkaar getrouwd zijn, dat verdient wel een feestje.

Lunch en muziek

Gastheren burgemeester Lenferink en wethouder Dirkse wachten de jubilerende echtparen op in de Hooglandse Kerk, waar ze na een warm welkom een lekkere lunch voorgeschoteld kregen. De muzikale omlijsting werd verzorgd door De Rijnsons. Alle aanwezige Leidse bruidsparen zijn in dit jaar 60, 65, of 70 jaar getrouwd. Dat verdient inderdaad wel een feestje. En misschien een medaille…

Huwelijksadviezen

Want wat is nu het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? Deze langgetrouwden zijn inmiddels dé ervaringsdeskundigen bij uitstek.

“Geduld”, zegt een meneer stellig. “Tja, ik ben met hem getrouwd, dus ik moet ook geduldig zijn”, zegt zijn vrouw ad rem. “Geven en nemen”, vult haar buurvrouw haar aan. “Het geheim voor een lang huwelijk? Ik heb geen idee”, lacht een andere dame, “het gaat allemaal vanzelf.” “Ik heb ook geen idee”, lacht een meneer. “Het komt zoals het komt. En op z’n tijd even hard praten.” Eén mevrouw weet het zeker: “Het geheim van een lang huwelijk is gewoon bij elkaar blijven. Achter elkaar blijven staan.” 

Heel veel langgetrouwden

De bruidsparenmiddag kent een lange traditie en is ontstaan, omdat het aantal langgetrouwden zó groot werd dat de burgemeester hen niet allemaal meer kon bezoeken. Sinds enkele jaren is het evenement ook de Burgerzaal in het stadhuis ontgroeid en wordt de bruidsparenmiddag jaarlijks in de Hooglandse Kerk gehouden. Leidse echtparen die dit jaar 50 jaar getrouwd zijn, krijgen van de gemeente een felicitatiebrief en een bloemetje thuis.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties