Bulderen en gniffelen tijdens audities voor Leids Cabaretfestival

Bulderen en gniffelen tijdens audities voor Leids Cabaretfestival

LEIDEN – Er viel heel wat te lachen tijdens de eerste auditiedag voor de veertigste editie van het Leids Cabaretfestival, afgelopen zondag in Leidse Lente. Nog onontdekte, veelal jonge talenten vertoonden hun kunsten aan het publiek; van levensbeschouwelijke bespiegelingen tot de stelling van Pythagoras.

De Gestampte Meisjes

Het publiek heeft er zin in; al om 12 uur staan de eerste diehards voor de nog dichte deur van Leidse Lente, een rij die groeit en groeit. Het galerie café stroomt bomvol cabaretliefhebbers. De jury zit verdekt opgesteld aan een tafel bij het raam. De drie vrolijke dames van De Gestampte Meisjes presenteren de audities met hun gebruikelijke flair. Vorig jaar bereikten de dames de halve finale van het Leids Cabaretfestival.

Binnensmondse harde grapjes

De deelnemers spelen twintig minuten van hun act, daarna is het twintig minuten pauze. Met acht auditanten op de lijst krijgt het publiek dus een volle middag voorgeschoteld. De acts vliegen van pakkende teksten naar gevoelige liedjes, absurde kleinkunst met ritmische dansjes, naar binnensmondse harde grapjes en girlpower. De lachmeter in de zaal slaat uit van zacht gegeniffel tot schuddebuikend gebulder.

Belgische acts

Niet al het theater deze middag is overtuigend en kei-grappig, heus niet, maar wèl bevlogen. Een bijzondere vermelding verdient Jeroen’s Clan, bestaande uit drie jongens en een gitaar. Ze maken indruk met hun pijlsnelle dialogen en scherpe liedjes in Brabants dialect; het moderne antwoord op De Vliegende Panters. Er staan deze middag zelfs twee Belgische acts te shinen op het Oudhollandse podium van Leidse Lente, het bewijs dat het Leids Cabaretfestival in veertig jaar tijd de sporen heeft verdiend als prestigieuze kweekvijver voor nieuw cabaretbloed.

Leidse Schouwburg

De volgende auditiedag is zondag 28 januari in Leidse Lente. De acht winnaars van de workshops gaan dan op workshopweekend, waarna zij keihard aan de bak moeten tijdens de voorronden op 12 en 13 februari. De winnaars mogen door naar de halve finale op 15 februari, gevolgd door de grote finale op 17 februari. Alle voorstellingen vinden plaats in de Leidse Schouwburg. Tickets voor de voorstellingen gaan hard, dus als je nog van plan was om te gaan, check de website.

Foto’s: J2TV

 

reacties