Burgemeester in nieuwjaarstoespraak: “Dit is het beste college ooit!”

Burgemeester in nieuwjaarstoespraak: “Dit is het beste college ooit!”

LEIDEN – Maandagavond hield gemeente Leiden in de Pieterskerk haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Tijdens zijn toespraak prees burgemeester Lenferink zijn college met de gedurfde woorden: “Dit is het beste college ooit!”

Uitnodiging op huis nummer

Voorafgaand aan de receptie vond het nieuwjaarsconcert plaats. Naast de gasten van de gemeente zelf worden ook Leidenaren uitgenodigd. Dit gaat op huisnummer. Het is 2018, dus alle Leidenaren wiens huisnummer eindigt op een 8 krijgen een uitnodiging in de bus. “Het is lullig als je op nummer 4 woont, want we zijn hier pas in 2005 mee begonnen”, grapte de burgemeester tijdens zijn welkomstwoord.

Klanken van Mozart

Het was alweer de veertiende keer dat de muzikanten en zangers van Collegium Musicum optraden tijdens het nieuwjaarsconcert. De klanken van Mozart, Schubert, Mendelssohn en Nystedt vulden de kerk, uitgevoerd met minutieuze perfectie. Maar wellicht had voor bezoekers die niet veel met klassieke muziek hebben, een lekker herkenbare meedeiner ook niet misstaan.

Na het concert liep de Pieterskerk vol met nog meer Leidenaren. Er was jazzy muziek, er werd getoost en bijgekletst, en uiteraard nam burgemeester Lenferink het podium voor zijn nieuwjaarstoespraak.

“Namens de Leidse gemeenschap: bedankt”

Een opvallend opgewekte speech werd het, doorspekt met humor en gedurfde uitspraken. De burgemeester is duidelijk trots op ‘zijn’ stad. Hij dankte de hulpdiensten hartelijk voor hun inzet rond de jaarwisseling, verwees naar de mishandelde agent en gaf aan vierkant achter de agenten in de frontlinie te staan.

Nóg meer lof was er voor het college: “Dit was de laatste jaarwisseling van het huidige college. Ze hebben het hartstikke goed gedaan! Naar mijn stellige overtuiging was het college 2014-2018 één van de beste, zo niet het allerbeste college dat Leiden ooit heeft gehad. Wethouders, namens de Leidse gemeenschap: bedankt.”

Ook gaat het met Leiden zelf heel goed, speechte de burgemeester verder. “Dat hoor ik alom verkondigen, en daar ben ik blij mee. De stad wordt steeds mooier. Zelfs de terrassen, zou ik willen zeggen.” Dat grapje kon rekenen op een besmuikt gegrinnik vanuit de zaal.

Drie grote uitdagingen

De burgemeester blikte terug op een jaar vol bouwbeweging, en vooruit op een nieuw jaar vol nieuwe bouwwerkzaamheden. Hij toonde zich trots op de groeiende bekendheid van Leiden buiten de regio, de vestiging van grote bedrijven op het Bio Sience Park en ook de positieve ontwikkelingen op sociaal vlak. “Maar we staan ook voor grote uitdagingen”, ging Lenferink verder. Hij noemde drie van die uitdagingen: woningnood, de weg naar een klimaatneutrale stad en de minima.

“Iedereen moet zich welkom blijven voelen in de stad. Zo doen we dat, omdat we dat altijd gedaan hebben en zo hoort dat bij ons.” 

Deze uitspraak kon op een lang applaus rekenen.

Landelijk probleem

Toch zette de burgemeester meteen weer wat ernstiger in door zijn zorgen te uiten over een landelijk probleem: de toename van incidenten met verwarde personen en TBS’ers die terugvallen. “Wat we echt nodig hebben, is een goede samenwerking tussen politie, Openbaar ministerie, reclassering, geestelijke gezondheidszorg, gemeente en soms woningcorporaties. Deze vraagstukken zullen ons de komende tijd flink bezighouden.”

Positieve flow

De burgemeester benadrukte aan het einde van zijn toespraak nogmaals hoe goed het gaat met Leiden.

“Met uw hulp moeten we de positieve flow van Leiden vast zien te houden. En om met John F. Kennedy te spreken: vraag niet wat Leiden voor u kan betekenen, maar wat kunt u allemaal doen voor uw stad!”

Foto’s: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties