Burgemeester Lenferink maakt stedentripje naar Plymouth

Burgemeester Lenferink maakt stedentripje naar Plymouth

LEIDEN – Burgemeester Lenferink mag zijn koffer gaan pakken voor een stedentripje naar Plymouth en Oxford in Groot-Brittanië.

Pilgrimsjaar

Op vrijdag 11 november vertrekt hij naar Pleimuiden, zoals de Engelse stad eigenlijk heet. 12 en 13 november staat de beroemde studentenstad op het programma. Dit tripje staat in de agenda ter voorbereiding op het ‘Pilgrimsjaar’ in 2020. Inderdaad, je kunt maar beter op tijd zijn.

Een klein geschiedenislesje

In 2020 is het namelijk precies 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Engeland naar de VS vertrok met aan boord de ‘Pilgrims’. Dit waren een aantal Engelse en Nederlandse kolonisten die in Amerika een nieuw leven wilden beginnen, omdat zij achter de broek werden gezeten vanwege hun godsdienstige overtuigingen. Ze gingen de geschiedenis in als de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten. Ons eigenste Leiden speelde een cruciale rol, want voordat de Pilgrims de oversteek naar de nieuwe wereld maakten, woonden en leefden ze 12 jaar in Leiden, waar ze in alle rust hun geloof konden belijden zonder dat ze gevaar liepen. In 1620 gingen ze alsnog naar Amerika, maar namen Leiden in hun hart, hun gebruiken en hun koffers mee. Zo raakten onze stad verbonden met andere plekken in de wereld, via Delfshaven, Southampton, Plymouth naar Cape Cod. Naast Leiden, zijn ook in de VS en in Engeland verschillende organisaties al druk in de weer met hun voorbereidingen voor het Pilgrims-herdenkingsjaar.

Hechte stedenband

Burgemeester Lenferink wil dan ook een kijkje nemen in de stad waar de Pilgrims vandaan kwamen, sfeer proeven, zijn geschiedeniskennis opfrissen en misschien een handje helpen met de voorbereidingen. Uiteraard moet er op de kleintjes gelet worden en combineert hij dit tripje met zijn bezoek aan Oxford. Leiden en Oxford zijn beiden studentensteden en delen al sinds 1946 een hechte stedenband. Burgemeester Lenferink gaat ieder jaar naar Oxford om de gesneuvelde soldaten tijdens de diverse oorlogen te herdenken.

Foto: schilderij van Robert W. Weir

reacties