Buschauffeurs staken mogelijk 16 januari weer

Buschauffeurs staken mogelijk 16 januari weer

REGIO – Na de staking van donderdag denken de buschauffeurs erover om dinsdag 16 januari weer niet achter het stuur te gaan zitten, aldus de FNV. Maar daar willen de werkgevers een stokje voor steken, als het moet via de rechter.

Lege busperrons

Door de staking reden er donderdag in het hele land van aanvang tot einde dienst geen streekbussen. Of één per drie uur ofzo. Ook in de Leidse regio zorgde de staking voor moeilijkheden en vooral lege busperrons. De taxi’s daarentegen deden goede zaken.

Nieuwe staking

De staking had niet het gewenste effect: de onderhandelingen tussen de vervoersbedrijven en de vakbonden over een nieuwe CAO zijn nog geen steek verder gekomen. De chauffeurs zien geen andere mogelijkheid om een nieuwe stakingsdatum te prikken: dinsdag 16 januari. Als de onderhandelingen tegen die tijd nog net zo vast zitten als nu, zullen er die dag weer geen of nauwelijks streekbussen of regionale treinen rijden. Zet dus maar vast als een kruisje in je agenda.

Tijd om te plassen

Wat de chauffeurs het meest tegen de borst stuit, naast de te kleine loonsverhoging, is het gebrek aan plaspauzes. Als je moet, dan moet je. Maar als je buschauffeur bent, heb je op veel trajecten niet genoeg tijd om te plassen. Onmenselijk, vinden de chauffeurs. Helemaal als je chaffeuse bent.

Desnoods via de rechter

Vervoersbedrijven vinden niet dat een plaspauze per sé opgenomen hoeft te worden in een CAO, maar de bonden denken daar anders over. Als de werkgevers het recht om te plassen niet zwart op wit willen zetten, volgt er 16 januari gewoon weer een staking. Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, de VWOV, ziet dat de stakingsbereidheid groot is, maar wil koste wat het kost een nieuwe staking voorkomen. Desnoods via de rechter.

Foto: Archief J2TV

reacties