Buurman: ‘Reda Nidalha was niet anders dan anderen’

Buurman: ‘Reda Nidalha was niet anders dan anderen’

LEIDEN – De Leidse ex-IS-strijder Reda Nidalha heeft spijt. Hij heeft zich vergist in IS en wil naar huis. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen, en kán hij nog wel naar huis?

Syrisch heropvoedingskamp

Het nieuws dat de 22-jarige Leidse Reda Nidalha in een Syrisch heropvoedingskamp zit en naar huis wil, sloeg een paar dagen geleden in als een bom. De discussies op social media liepen direct verhit op. “Lekker laten blijven daar. Hij heeft er zelf voor gekozen, geheel vrijwillig. Paspoort inleveren en daar blijven”, schrijft Nella op Facebook.  “Die loopt straks weer in de Haarlemmerstraat”, reageert Jitske. “Ik geloof niet dat de mensen die hem enigszins kennen dit hadden geweten”, schrijft Michael.

‘Hij weet wat hem hier te wachten staat’

Mohamed Nidalha, de vader van Reda, werkte mee aan de documentaire ‘Enkele reis naar het kalifaat’. Daarin wordt Reda omschreven als een jongen die niet meer naar school wilde, ADHD heeft en op zijn 19e in de problemen raakte. “Een jongen die het niet naar z’n zin heeft. Dat is nou m’n kind”, vertelt Reda’s vader in de docu. Donderdagavond was hij te gast in het TV-programma Pauw.
“Tuurlijk ben ik boos op hem. Maar ieder mens maakt fouten in z’n leven”, zegt Mohamed Nidalha. “Hij is bereid om zichzelf bij de Nederlandse autoriteiten aan te geven. Hij weet precies wat hem hier te wachten staat.” 
Volgens zijn vader was het nooit Reda’s plan om te vechten met IS, maar is hij juist uitgereisd om de slachtoffers van de terreur te helpen. “Als mijn zoon iets heeft gedaan, dan moet hij veroordeeld worden. Maar wie bent u of wie ben ik dat we hem zouden veroordelen voordat hij terecht staat?”

 Fundamentalistische jongeren

Een buurman van het gezin Nidalha die niet bij naam genoemd wil worden, verbaast zich nog steeds over Reda’s keuze.
Buurman van Reda: “Het was een jongen zoals al zijn generatiegenoten met dezelfde achtergrond: jong, 2e generatie van nieuwe Nederlanders, niet rijk. Zijn ouders woonden gescheiden. Hij was goed voor zijn jongere zusje. Soms stond ‘ie op het balkon en groette mij met ‘Hé buurman’. Niet anders dan anderen dus.”
Toen Reda uitreisde en nationaal in het nieuws kwam, veranderde dat beeld in eerste instantie niet. “Met hem kwam het enge wereldnieuws niet zozeer dichtbij. Voor mij blijft IS blijft net zo ver weg en angstig als het daarvoor was.Maar met Reda’s uitreizen begon wel de ellende voor de moeder en zus, die nog steeds bij me in de buurt wonen. Die werden een soort paria’s. Ik denk niet dat Reda zo snel echt vrijgelaten zal worden, en dan nog zal hij altijd wel gevolgd worden. Ik vind fundamentalistische jongeren die ik soms om me heen hoor veel beklemmender.”
Foto: BBC News

reacties