Buurt Mobiel steuntje in de rug voor eenzame ouderen

Buurt Mobiel steuntje in de rug voor eenzame ouderen

LEIDEN – Maak kennis met Buurt Mobiel. Golfkarretjes die ouderen van A naar B brengen om zo eenzaamheid te bestrijden; in Utrecht werkt het. Ook gemeente Leiden is zeer geïnteresseerd in het initiatief, zo meldt de NOS.

Eenvoudig maar doeltreffend plan

Het idee van de Buurtmobiel is net zo eenvoudig als doeltreffend. Overdekte golfkarretjes met plaats voor een bestuurder en een passagier, en een grote achterbak waar de rollator in kan. De golfkarretjes rijden elektrisch, en zijn daarom heel geschikt voor korte ritjes naar de kapper, het winkelcentrum en de kleinkinderen.

De passagier betaalt een klein bedrag per keer met een strippenkaart en de oudere wordt netjes voor de deur op plaats van bestemming afgezet. De kosten kunnen laag gehouden worden doordat het project gerund wordt door vrijwilligers. Mooi toch? En dit is nog slechts de praktische kant van het verhaal.

Strijd tegen eenzaamheid

In Nederland leven meer dan een miljoen eenzame ouderen. En met eenzaam wordt ook echt bedoeld; minder dan eenmaal per maand contact of bezoek. En daar zit de èchte beweegreden achter de Buurt Mobiel. Voor veel ouderen is passend en betaalbaar vervoer een probleem, zodat ze weinig buiten komen èn dus weinig contact hebben met andere mensen. Een vicieuze cirkel dus.

In de Buurt Mobiel maakt de bestuurder een gezellig praatje, helpt met de rolstoel of rollator en zo komt de oudere komt weer onder de mensen.

Leiden erg geïnteresseerd

De proef in Utrecht is een groot succes. De betaalbaarheid is één van de pijlers van dat succes. Er is een investering van 25.000 euro euro en een paar vrijwilligers nodig om de mobiel te laten rijden. Gemeente Leiden heeft aangegeven erg geïnteresseerd te zijn om de Buurt Mobiel ook hier te introduceren. Wordt vervolgd.

Foto: Buurt Mobiel via Twitter

reacties