Leiden en haar schilders

Leiden en haar schilders

LEIDEN – ‘Canvas van Leiden, schilders in de Sleutelstad’. De titel zegt het al. Dit onlangs uitgekomen boek vertelt het verhaal van de schilders van Leiden. Want we hebben er meer hebben gehad dan enkel Rembrandt. Veel meer.

Een parade van schilders

In Canvas van Leiden, uitgegeven door ProKwadraat, wordt een beeld geschetst van de stad en de schilders die er woonden en werkten. Het boek opent met Lucas van Leyden, wiens Laatste Oordeel nog steeds een pronkstuk van de Lakenhal is, daarna volgt een parade van bekende en minder bekende schilders door de eeuwen heen, zoals Jan van Goyen, Frans van Mieris en Floris Verster. Het boek eindigt bij Theo van Doesburg. Daarmee is het boek ook een mooie opmaat voor het Stijl-jaar in 2017. Van iedere schilder is een grote reproductie opgenomen van een schilderij dat in de Lakenhal hangt.

nauw verweven

De schrijvers Ingrid Brons en Bart in ’t Veld stellen dat het overdreven is om Leiden te kenschetsen als een stad van schilders, maar er zijn wel altijd schilders geweest en de geschiedenis van de stad en van de schilders zijn nauw verweven. Zo biedt het boek niet alleen een overzicht van schilders, maar vertelt het ook 500 jaar geschiedenis van de stad.

 

 

reacties