2 keer raak: Betonprijs voor Catharinabrug en Parkeergarage Lammermarkt

2 keer raak: Betonprijs voor Catharinabrug en Parkeergarage Lammermarkt

LEIDEN – Parkeergarage Lammermarkt en de Catharinabrug hebben allebei de Betonprijs 2017 gewonnen. Donderdagavond pakte Leiden met deze twee projecten de award in de categorieën Uitvoering en Bruggen & Viaducten.

Kwaliteit inzendingen “erg hoog”

De tweejaarlijkse Betonprijs van de Betonvereniging werd dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. Volgens de jury was de kwaliteit van de 83 inzendingen in acht categorieën “erg hoog”.  Leiden nam het in de categorie Bruggen & Viaducten op tegen grootheden als de Natuurbrug Zeepoort in Overveen en wat betreft Uitvoering het Farringdon station in London en Thialf Heerenveen.

“Spectaculair gebouw”

Wethouder Laudy noemde de Parkeergarage Lammermarkt bij de opening een ‘achtste wereldwonder’, en daar blijkt de Betonjury het mee eens:

“De kennis hiervoor én het lef hebben geresulteerd in wat ze in Leiden noemen: het achtste wereldwonder.” De deskundigen roemden het gebruiksgemak van het “spectaculaire gebouw”. 

“Modern monument”

Ook over de Catharinabrug zijn de juryleden zeer te spreken. Zij bejubelen het slimme en bijzondere gebruik van beton in de brug, waardoor de brug maar 27 centimeter dik is maar wel alle voertuigen kan dragen die erover heen moeten rijden.

“Hier zijn door de toepassing van een bijzondere technologie vele vliegen in één klap geslagen. Leiden heeft er een modern monument bij.”

Oorkonde en plaquette

De Betonprijs bestaat uit een oorkonde voor de eigenaar van het winnende bouwwerk en andere betrokkenen. Daarnaast wordt er een betonnen plaquette die op het winnende bouwwerk wordt aangebracht.

Foto: Archief Leiden.TV

reacties