CDA Leiden: “Lokale politiek maakt het ondernemers niet makkelijk”

CDA Leiden: “Lokale politiek maakt het ondernemers niet makkelijk”

LEIDEN – Piece of Cake is niet meer en daar had de Leidse politiek aan kunnen doen. CDA’er Joost Bleijie zegt in een blog de sluiting van de winkel te betreuren, omdat de Haarlemmerstraat langzamerhand een ‘eenheidsworst der ketenbedrijven’ wordt. Ook vraagt hij of de lokale politiek het de Leidse ondernemer niet te moeilijk maakt.

Niet haalbaar meer

De oer-Leidse winkel sluit na 38 jaar de deuren. “Er is veel veranderd in de afgelopen jaren en het is helaas niet haalbaar meer om van de winkel te leven”, schrijft de eigenaar op Facebook. Afgelopen weekend hield de zaak grote leegverkoop en daarna was het klaar, over en uit.

“Beetje pijn”

CDA-voorman Joost Bleijie heeft er moeite mee, zo schrijft hij in zijn wekelijkse column.

“Ondanks het feit dat ik er geen vaste gast meer was, doet dat toch een beetje pijn. Weer een typische en echte Leidse ondernemer die de pijp aan Maarten geeft. Weer een zelfstandige Leidse ondernemer die de deuren sluit. Weer een stap dichter naar een Haarlemmerstraat vol eenheidsworst der ketenbedrijven. Ik moet bekennen dat ik er maar moeilijk aan kan wennen. Winkels als Piece of Cake geven het Leidse winkelbestand in de binnenstad smoel. Een eigen smoel!”

7 dagen per week open

Bleijie beaamt dat sinds de opkomst van het online shoppen de zelfstandig ondernemer het veel moeilijker heeft gekregen. Maar toch vraagt hij zich af of de lokale politiek het de ondernemer soms ook niet te moeilijk maakt: “Ooit schreef ik een column voor het Leids Nieuwsblad over Piece of Cake waarin Jack vertelde dat hij 30 van de 31 dagen per maand werkte. Waarom? Hij was 7 dagen per week open. (…) Een keuze had hij eigenlijk niet. Tijdens discussies over de koopzondag probeer ik altijd aan te geven dat 52 koopzondagen onherroepelijk een verschraling van het winkelaanbod als gevolg heeft. Authentieke zelfstandige ondernemers houden het gewoon niet vol. (…) Zie hier, het sluiten van Piece of Cake is een schoolvoorbeeld van de verschraling die ik bedoel. (…) We hebben het winkels als Piece of Cake ook niet makkelijk gemaakt. Het is immers een politieke keuze om de lasten van ondernemers sky-high te laten zijn.”

Verantwoordelijk wethouder Robert Strijk (economie) was niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: Piece of Cake via Facebook

reacties