LIVE – Code Rood: Volg het nieuws over de westerstorm

LIVE – Code Rood: Volg het nieuws over de westerstorm

REGIO – Het KNMI heeft vanwege de Westerstorm opgeschaald naar Code Rood voor de hele provincie Zuid-Holland. Door de harde rukwinden ontstaat schade aan huizen en beplanting. De eerste meldingen van stormschade komen binnen bij de hulpdiensten.

11.22 uur Storm gaat langzaamaan liggen

De storm raasde meer dan een uur met volle kracht over de Leidse regio. De wind neemt nu wat in kracht af en de meldingen worden ook wat minder. Tijd om de balans op te maken. Tijd om de schade op te nemen. En je af te vragen of bij de volgende storm de tuinspullen voortaan uit voorzorg in de schuur opgeborgen dienen te worden.

11.15 uur NS staakt bijna al het treinverkeer

De NS en ProRail laten weten dat de storm ‘met orkaankracht’ voor dusdanig veel schade aan het spoorwegnet en stations zorgt, dat het treinverkeer in heel Nederland wordt gestaakt tot nader order. Alleen de treinen van Arriva in Groningen en Limburg kunnen blijven rijden. Pas tegen de avond verwacht de NS dat het treinverkeer weer op gang komt.

11.08 uur N206 afgesloten

10.54 uur Dak van huis gewaaid

De meldingen volgen elkaar nu snel op. In de Os en Paardenlaan in Leiden is het dak van een huis gewaaid. Ook zijn een aantal ramen geklapt. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt.

stormschade
Foto: J2TV / Jelle van den Hadelkamp

Langs de Langegracht, ter hoogte van de energiefabriek is een boom omgewaaid en op het fietspad terecht gekomen. Ook hier wordt er zo snel mogelijk voor gezorgd dat de weg weer vrij komt.

stormschade
Foto: J2TV / Jelle van den Hadelkamp

10.50 uur Leerlingen vast in school

Bij de Leidse vestiging van het Visser ’t Hooft zijn onder meer delen van de zonnepanelen door de wind van het dak geblazen. Leerlingen mogen de school niet uit tot het gevaar voor nog meer vallend materiaal geweken is.

10.24 uur Geen vlog door harde wind

Liefhebbers van de vlogs van Joost Bleijie moeten het vandaag even zonder een nieuwe aflevering stellen. Door de harde wind is het hem niet gelukt verstaanbaar zijn verhaal op camera te vertellen. Helaas, maar volgende week belooft hij een nieuw vlog aan te leveren.

10.10 uur Omgewaaide boom

Aan de Maresingel ontstond verkeersdrukte omdat een boom was omgewaaid en op de weg terecht is gekomen. Medewerkers van de gemeente zijn direct aan de slag gegaan om de weg weer vrij te krijgen.

stormschade
Foto: J2TV / Thijs Pitlo

Bij winkelcentrum De Stevensbloem houdt de storm ook goed huis. De lichtreclame van een van de supermarkten moet het ontgelden.

https://twitter.com/estherkarsch/status/953923873573130241

10.08 uur Ambulancevervoer

Ook het Regionale Ambulance Vervoer (RAV HM) heeft last van de storm. De dienst laat via Twitter weten geen gepland vervoer te verzorgen vandaag vanwege de storm.

9.51 uur Marktkramen Leiderdorp

De donderdagmarkt bij winkelcentrum Santhorst in Leiderdorp ziet er vandaag wat karig uit. Slechts twee kramen stonden rond 10 uur nog hun waar te verkopen. De andere marktondernemers kozen het zekere voor het onzekere en pakten hun boeltje vrij snel weer in. Verderop in Leiderdorp wordt melding gemaakt van omgewaaide schuttingen.

Langs de kust is de storm op z’n hoogtepunt met windstoten van 140 kilometer per uur bij Hoek van Holland.

een lezeres stuurde ons een foto van haar uitzicht:

Greet Spies stuurde ons deze foto: “Topaaslaan in Leiden. Iedere storm gaat er nu wel een boom om hier… Terwijl het park net gerenoveerd is.”

 

reacties