Coming Out Dag: uit de kast!

Coming Out Dag: uit de kast!

LEIDEN – Het is Coming Out Dag vandaag! De regenboogvlag wappert fier op het stadhuis. In alle vroegte en kilte verzamelde een aantal trotse LHBT’ers zich op de Koornburg om te genieten van een roze ontbijt.

Kleinschalige activiteiten

Op Coming Out Dag, die jaarlijks internationaal op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Uit de kast komen dus.

Coming Out Day vond in de USA voor de eerste keer plaats in 1988. In 2009 riep de toenmalige minister van OCW, Ronald Plasterk, een Nederlandse Coming Out Dag in het leven. Sindsdien worden op 11 oktober in verschillende steden kleinschalige activiteiten georganiseerd door de plaatselijke COC’s.

Gedicht over liefde

De vroege vogels die op het openluchtontbijt waren afgekomen, werden welkom geheten door Ivo van Spronsen, bestuurslid Politiek en Diversiteit. Daarna spraken Sandra van Diggele, Lotte van Gunst en Kevin Bodrij over hoe het was toen zij uit de kast kwamen, gevolgd door een gedicht over de liefde door Hans Cozijn.

Extra hulp en support

Al enige tijd wordt in verschillende media de discussie gevoerd of zo’n speciale dag nog wel nodig is. Is het gevecht voor acceptatie nu niet zo’n beetje voltooid?

“Nee”, zegt Sandra, spreker tijdens het ontbijt op de Koornbrug. “Coming Out Dag blijft nodig omdat mensen soms extra hulp en support nodig hebben om zichzelf te kunnen uiten. En deze dag is dan een mooi steuntje in de rug.”

Regenboogzebrapad

Na het ontbijt werd de regenboogvlag gehesen op het stadhuis, en woensdagmiddag wordt het regenboogzebrapad op de kruising van de Steenstraat met de 2e Binnenvestgracht officieel onthuld door wethouder Roos van Gelderen, die ook bij het ontbijt aanwezig was. Verder wordt er natuurlijk getoost tijdens de Coming Out Dag-borrel in De Kroon en kun je een thema-avond bijwonen in Plexus, over uit de kast komen in verschillende culturen.

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties